Petak, 26. travnja 2024.

FOTO Jelena Vargović zlatnim rukama iz komušine izrađuje prava umjetnička djela: Najdraže mi je izrađivati jaslice, a sve je počelo s ružama i lutkom iz Mađarske

Predbožićno blagdansko vrijeme doba je u kojem društvene mreže vrve prigodnim unikatnim ukrasima i raznim rukotvorinama pa smo se i mi uputili u potragu s namjerom da pronađemo osobu koja se bavi izradom jaslica.

U razgovorima s članicama i predsjednicama udruga žena s područja našeg grada, naišli smo na Jelenu Vargović, umirovljenicu iz Koprivnice koja sama izrađuje jaslice, no već više od 30 godina bavi se izradom razno raznih predmeta, odnosno umjetničkih djela, od pomalo neuobičajenog materijala.

I dok jedni komušinu, odnosno po domaće luščinje, promatraju zapravo kao otpad, ova umirovljenica svaki list vidi kao dio budućeg pravog malog umjetničkog djela.

Govori nam kako je sve počelo prije dosta godina s izradom ružica i naglašava kako je nakon nekog vremena kako je izrađivala ružice na jednim od prvih Podravskih motiva došla jedna djelatnica turističke zajednice i upitala bi li znao netko napraviti lutku kakvu je ona donijela iz Mađarske. Bila je to lutka napravljena od komušine. Naša sugovornica kaže da ju je samo pogledala i bez puno muke i razmišljanja izradila svoju prvu lutku.

– Iako je rekla da ju mogu rastaviti da proučim sam proces izrade, meni to zapravo nije bilo potrebno. Od tada sam počela raditi i ostale stvari. Čovjek dobije volju i motivaciju dok tako nešto napravi pa ga vuče da radi i druge stvari. Nakon nekog vremena dobila sam, ako se ne varam iz Češke, jednu sliku na kojoj su bile vještice i po toj sam slici počela raditi vještice – istaknula je.

Ružice, lutkice, jaslice, vještice i ovčice prava su atrakcija

Osim ruža i lutkica radi još i jaslice, vještice, ovčice od prirodne vune.

– Sve što mi dođe na pamet pokušam izraditi. Imam tako i mali kolovrat na koji sam prisložila jednu lutkicu prelje – rekla je.

Snimio Valentino Štefanek.

Ispričala nam je i jednu anegdotu iz vremena kada je tek počela izrađivati lutkice od komušine.

– Na jednim od prvih Podravskih motiva pokojni Josip Friščić sa svojim kolegom došao je do mene i rekao mu “Jel vidiš kak su naši Podravci vrijedni, ne samo da uzgajaju kukuruz već i luščinje iskoriste”. Od onda sam sa svojim radovima išla na svake Podravske motive – naglasila je.

Od malena je bila kreativna pa je tako kao mala uvijek nešto našivavala i štrikala.

– Oduvijek me nešto privlačilo da nešto radim svojim rukama. Sama sam se sve naučila. Nitko mi ništa nije pokazao kako se radi. U jesen sam napravila i tortu i veliko srce. Sve te ideje mi jednostavno dođu – uzmem neki predmet, jednostavno mi dođe što bi s njim mogla napraviti i tu cijela priča počinje – kazala je.

Jaslica, ali i lutkica koje je napravila ima po cijelom svijetu.

Snimio Valentino Štefanek.

– Radim tijekom cijele godine, ali uglavnom kasnije poslijepodne. U dnevnom boravku uvijek radi televizor i ja uz njega polako radim. To mi je opuštanje. Nakon što sav posao napravim onda dolazi vrijeme za izrađivanje. Ne mogu reći koliko mi treba za izradu jedne lutkice jer ih uvijek više komada radim istovremeno. Sam proces izrade je jako slojevit. Kada se napravi lutka, onda se suši pa ju nakon toga moram našminkati. Otprilike samo za spajanje jaslica, znači kad imam sav materijal napravljen, potrebno mi je i do dva dana – naglasila je.

Dodajmo kako je izrada jaslica, odnosno scenski prikaz Isusovog rođenja koji se u božićno doba priređuje u crkvama i obiteljskim domovima, stari hrvatski običaj koji se posebno baštinio u dijelovima sjeverozapadne Hrvatske. Podaci govore kako je prvu betlehemsku štalicu postavio Franjo Asiški u Grecciu 1223. uprizorivši betlehemsku štalicu s volom, magarcem i djetetom Isusom, a od tada se taj običaj širio u franjevačkom redu, od 16. stoljeća postao je općeprihvaćenim običajem, a vrhunac je dosegnuo u baroku s mnoštvom bogatih inscenacija. Tradicija izradbe jaslica u Hrvatskoj osobito je snažna, a s vremenom su se razvile i mjesne osebujnosti. Izrađuju ih pučki rezbari, naivni kipari, a katkad i umjetnici.

Spomenimo kako je nekoliko predsjednica udruga žena s kojima smo razgovarali o ovoj temi kod pronalaska osobe koja još uvijek izrađuje jaslice, naglasilo kako je do prije svega nekoliko godina bio velik broj onih koji su doma izrađivali jaslice.

– Prije samo 20-ak godine, brojne obitelji tijekom prosinca za svoje su domove izrađivale jaslice. No posljednjih nekoliko godina, ova tradicija koja je krasila brojna kućanstva u Podravini jednostavno je nestala. Danas nažalost rijetko tko ima jaslice u svojem domu i to su najčešće jaslice napravljene prije jako puno godina – zaključila je jedna od predsjednica udruga.

Različiti listovi za različite predmete

Naša sugovornica dodala je kako je i sam odabir listova jako biran za predmet koji izrađuje jer nije ista ljuska za lutku ili anđele ili ružu.

– Ne može se anđeo od tvrde komušine napraviti jer to nikako ne izgleda – kazala je.

Jako puno posla ima kod pripreme materijala za izradu pa joj se čini da je to ono što odvraća mlađe generacije od toga da se bave time.

– Nitko nije zainteresiran za ovakvo nešto. Koliko ja znam iz našeg kraja još samo Marica Barać iz Kunovec Brega radi ružice od komušine. To je veliki posao. U jesen se mora nabrati komušina, nakon čega se mora sušiti. Tada se ono sortira i pere. S mokrim se mora raditi. Svi bi danas htjeli raditi bez pripreme, danas bi svi htjeli na gotovo, a to ne ide. Ne može se ništa napraviti ako se tijekom cijele godine ne priprema – ispričala je.

Snimio Valentino Štefanek.

Sa svojim lutkicama i ostalim predmetima stalna je sudionica Podravskih motiva, ali i Renesansnog festivala, a bila je i u televizijskoj emisiji Farma.

– Odlazim na manifestacije u Koprivnicu. Muž mi je bolestan, a i godine su tu koje više ne dozvoljavaju previše hodanja tako da izlažem većinom po sajmovima i manifestacijama u blizini, odnosno u Koprivnici – kazala je.

Veselje u očima drugih je neprocjenjivo

Naglasila je kako joj je najdraže kad vidi veselje u očima onih koji vide njene radove.

– Lijepo je vidjeti da netko cijeni tvoj trud i rad i da mu se to sviđa. Ljudi nekako najviše vole vještice, valjda jer ih ja tako prisložim da izgledaju kao da plešu dok vjetar popuhne. Najdraže mi je ipak od svega slagati jaslice. Planiram se baviti izradom jaslica, ali i drugih stvari od komušine sve do me ruke budu služile – rekla je.

Zaključila je kako ni njena djeca ni unuci nisu pokazali zainteresiranost da ih nauči tajni izrade lutkica, no dodaje kako je unuka itekako talentirana slikarica.

Ovaj članak sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

zatvori