Nedjelja, 16. lipnja 2024.

FOTO: IZLOŽBA ZIDNJAKA Lenhard Antolin: Žene su tkanine oplemenile vezom, ljubavnim porukama, porukama o kuhanju i zavičaju

Članice Udruge žena grada Đurđevca prikupile su zidnjake koje su predstavile na izložbi u Gradskoj knjižnici Đurđevac pod nazivom “Kuharice manje zbori da ti jelo ne zagori”.

Riječ je o krpama, odnosno tkaninama koje su se stavljale na zid, o čemu je više rekla predsjednica udruge Mirjana Mišulin.

– Ideja članica udruge bila je da predstavimo starinske zidnjake, odnosno kako su se u našem kraju zvale kuharice jer su se nalazile u kuhinjama iznad peći. U ovo predblagdansko vrijeme oni su se prali, uređivali i štirkali da to izgleda lijepo i svečano. Ovom izložbom htjele smo zaokružiti našu uspješnu godinu. Sudjelovale smo na brojnim manifestacijama, podržavale i sudjelovale na manifestacijama grada Đurđevca i Turističke zajednice grada Đurđevca. Stoga smo odlučile počastiti naše sugrađane ovom izložbom i zaokružiti cjelogodišnji rad i trud – istaknula je Mišulin.

Da ovakve etnografske stvari mogu potaknuti emocije rekao je i sam gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči koji se tom prilikom prisjetio gdje je vidio prvi zidnjak.

– Ovo je jedna jako zanimljiva ideja. Vjerujem da nema osobe koju nisu ponijele emocije jer se svi sjećamo neke poruke s nekog zidnjaka kojeg smo prvog vidjeli ili zapamtili. Ja dobro znam gdje sam vidio prvi i to je stvarno jedan lijepi podsjetnik – poručio je Janči.

S obzirom na to da ovakve zbirke mogu zahtijevati veći prostor, gradonačelnik Janči je najavio da se već radi na prostoru u kojem će se moći izložiti ovakvi predmeti.

Voditeljica programa i članica udruge Anđela Lenhard Antolin istaknula je da zidnjaci nisu karakteristični za Podravinu, već za cijelu Europu.

– Mi to čuvamo kao etnografsku bogatstvo iako to nije podravsko ni hrvatsko, već ih ima diljem Europe. Kod nas se najviše počinju koristiti u 60-im godinama 20. stoljeća kad još nije bilo visećih kuhinja – pojasnila je Lenhard Antolin

Dodaje da su žene te tkanine oplemenile vezom na kojima su se nalazile ljubavne poruke, poruke o kuhanju, o zavičaju. Ipak, najpoznatiji je natpis onaj po kojem je izložba dobila ime “Kuharice manje zbori da ti jelo ne zagori”.

zatvori