Nedjelja, 5. svibnja 2024.

FOTO Članovi Udruge Meraki sudjeluju u projektu prevencije internetskog zlostavljanja: O ovoj temi se puno govori, ali nitko ništa ne poduzima

Članovi Udruge Meraki iz Kloštra Podravskog zajedno s partnerima iz Rumunjske, Italije i Sjeverne Makedonije provode projekt “Cyberbullying Peer Ambassadors Network”.

Riječ je o projektu čiji je cilj doprinijeti smanjenju pojave internetskog zlostavljanja i socijalne isključenosti ranjivih mladih kroz stvaranje vršnjačkog programa za prevenciju i intervenciju internetskog zlostavljanja.

Predsjednica udruge Katarina Ivišić istaknula je kako su se uopće uključili u projekt.

– Nas je u taj projekt uključila rumunjska organizacija s kojom smo surađivali na prethodnim projektima, a s obzirom na to da smo već provodili projekt na ovu temu koju je financiralo Ministarstvo za demografiju, obitelj i mlade nekako smo se izvrsno uklopili u tu temu. Već imamo određena znanja i aktivnosti koje možemo podijeliti sa sudionicima projekta – poručuje Ivišić.

Dodaje i da je predviđeno trajanje projekta do 27. siječnja iduće godine te da je svaka organizacija provela istraživanja na određene teme.

– Napisali smo priručnik vezan uz teme koje se tiču nasilja, zatim smo u sklopu tog priručnika napravili aktivnosti koje osobe koje rade s mladima mogu provesti sa sudionicima i svima koji su u toj temi i koje tema najviše pogađa, a to su mladi – govori Ivišić.

Dodajmo da je u sklopu projekta održan trening za mlade u Rumunjskoj na kojem su sudjelovali mladi iz zemalja partnera projekta, a koji su se educirali o temama obrađenima u priručniku.

Snimila Ivana Gazdek.

Proteklog tjedna u Đurđevcu su se okupili sudionici projekta da evaluiraju dosadašnji rad, a ono što slijedi je da će svi koji su bili na treningu u Rumunjskoj provoditi aktivnosti u svojim zajednicama te će svoja stečena znanja i vještine podijeliti s vršnjacima, studentima i svim zainteresiranima. Ivišić dodaje da je planu i suradnja sa školama, fakultetima i sa što je više sudionika moguće.

– O ovoj temi se puno govori, ali nitko ništa ne poduzima. Nismo svjesni koliko naše riječi ostavljaju utjecaj. Najlakše je biti s druge strane mreže, najčešće pod lažnim profilima i vrijeđati i ismijavati druge ljude ne znajući pritom koliki učinak to ima na njih. Ne čini se dovoljno dok se nešto strašno ne dogodi pa se onda eventualno ta svijest probudi. Kako vrijeme odmiče ponovno se zaboravlja koliko je važno paziti što govorimo – poručuje Ivišić.

Govoreći o rješenjima, Ivišić ističe da je bitna komunikacija.

– Kaže se da sve potječe od kuće i kućnog odgoja, a kada je to u nedostatku onda je na nama koji radimo s mladima da to nadoknadimo. Važno je razgovarati i provoditi ovakve vrste radionica da učenici i studenti budu suosjećajni, a ne da se problem gura ispod tepiha – govori.

Adina Vladu iz Rumunjske dodaje da se sve zemlje koji su partneri ovog projekta nose s istim problemima.

– Imamo iste probleme kao i Hrvatska. Kada Europska unija preporuči sudjelovanje na nekom projektu znači da je provedeno istraživanje i da taj problem postoji u cijeloj Europskoj uniji – govori.

Adnan Ademi iz Sjeverne Makedonije istaknuo je da žele prevenirati takvo ponašanje.

– U našoj zemlji je internetsko nasilje sve veći problem i takvo ponašanje pokušavamo prevenirati podizanjem svjesnosti o ovom problemu. Radit ćemo neke radionice na kojima su sudionici sudjelovali na treningu u Rumunjskoj – govori.

Nusret Iseini također iz Sjeverne Makedonije nastavlja da će znanjem koje dobiju ovim projektom i koje će podijeliti s mladima pomoći društvu i doprinijeti svim stranama koje su uključene u projekt, ali i svima koji rade s mladima.

Spomenimo da će sudionici ovog projekta kreirati platformu na kojoj će se mladi moći registrirati i dijeliti svoja iskustva.

– Ono što mi savjetujemo i što ćemo tijekom ovog projekta uvijek govoriti i naglašavati je da o tim problemima treba razgovarati i ako ga ne mogu prijaviti profesorima ili pedagozima neka kažu svojim roditeljima, zajedno s njima ćemo pronaći rješenje. U svakom slučaju mogu javiti nama i mi ćemo ih spojiti sa stručnjacima koji će im u tome moći pomoći – zaključuje Ivišić.

zatvori