Četvrtak, 3. listopada 2024.

FOTO Članovi Udruge Mali princ osmislili i predstavili slikovnicu ‘Mjesto za prijateljstvo’ i ‘Kajkavski abecedarij’

Slikovnica “Mjesto za prijateljstvo” i “Kajkavski abecedarij” predstavili su članovi đurđevačke Udruge Mali princ.

Voditeljica projekta Anja Senjan istaknula je da su razmišljali o ravnopravnosti djece i mladih s teškoćama kada su počeli pripremati projekt “Slovo po slovo, slika do slike”

– Budući da djeca i mladi s teškoćama imaju određene teškoće, uvijek se stereotipno vjeruje da ne mogu biti samostalni autori, odnosno kreatori nekog jezičnog književnog sadržaja. To se onda povezuje s pitanjem povezivanja teksta s pripadajućim ilustracijama. Ovim projektom htjeli smo razbiti taj stereotip i dokazati da ova populacija može biti samostalni autor teksta i ilustracija – rekla je Senjan.

Dodaje i da su uočili nedostatak književnog sadržaja na našem tržištu u kojem bi djeca i mladi s teškoćama bili likovi.

“Kajkavski abecedarij” osmišljen je kao vodič u učenju slova hrvatske abecede. Slova, pojmove i njihove crteže pripremili su članovi udruge.

Slikovnica prikazuje dječaka Petra s teškoćama u razvoju s kojim se djeca ne žele družiti. Time se problematizira odnos društva prema osobi s teškoćama.

– Čitajući slikovnicu vidjet ćete kako je osobama s teškoćama. Kroz monološki i pripovjedački dio shvatit ćete kroz što Petar prolazi – pojasnila je Senjan.

Spomenimo da je slikovnicu ilustrirao učitelj likovne kulture u Osnovnoj školi Đurđevac Zoran Vidaković.

Slušaj uživo
zatvori