Petak, 26. travnja 2024.

FOTO: AGLOMERACIJA ĐURĐEVAC Janči: Ovo je najveći projekt po iznosu i po značaju jer se njime ostvaruje velik broj besplatnih priključaka

Na gradilištu Vodospreme Čepelovac održana je konferencija za medija na kojoj je predstavljeno kako napreduju radovi infrastrukturnog projekta “Izgradnja vodnokomunalne infrastrukture aglomeracija Đurđevac, Virje, Ferdinandovac i Podravske Sesvete”.

Tomislav Kolarić, direktor Komunalija Đurđevac, naveo je da je u tijeku izvođenje radova na području Đurđevca, ali i u svim okolnim općinama koje su partneri u projektu vrijednom više od 430 milijuna kuna.

– Radovi se trenutno odvijaju na 12 lokacija, a vrijednost radova na vodospremi Čepelovac iznosi 14,6 milijuna kuna. Sama vodosprema Čepelovac ima zapremninu od 2.500 metara kubnih i Komunalijama je vrlo važna za ekonomično poslovanje vodoopskrbe zbog nadmorske visine i mogućnost gravitacijskog sustava vodoopskrbe čime se izravno štedi na energiji te se uspješno osigurava niska cijena vodne usluge – rekao je Kolarić.

Dodao je i da će se izgradnjom vodovodne, ali i kanalizacijske mreže osigurati priključenje 11.300 stanovnika na sustav javne odvodnje i 9.500 stanovnika na sustav javne vodoopskrbe što će uvelike podići standard ovog kraja.

– Priključenjem na sustav odvodnje smanjit će se količina nepročišćenih otpadnih voda kojom izravno utječemo na zaštitu okoliša i naših izvora pitke vode, odnosno našeg vodonosnika koji ne samo najveći u Hrvatskoj, nego i u Europi – dodao je Kolarić.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Đurđevca Željko Lacković iskazao je zadovoljstvo dinamikom radova i suradnjom svih uključenih strana naglasivši da je privlačenje europskih sredstava u ovako velikom iznosu nužna da bi se podigla razina kvalitete života u ruralnim krajevima Hrvatske.

Foto: Silvija Zidar

Direktor tvrtke izvođača Bistra d.o.o. Krešimir Habijanec pojasnio je što je sve do sada napravljeno.

– Izbetoniran je i dovršen grubi građevinski dio oko strojarnice, a sada se trenutno izvode radovi na postavljanju oplate za prostore gdje će biti buduća vodosprema. Izvode se radovi i u okolnim mjestima gdje je dnevno ukupno prisutno 30 do 50 radnika svakodnevno po svakoj jedinici. Izvršenje radova u financijskom smislu je trenutno na 28 posto na području grada Đurđevca te između 18 i 20 posto na području općine Kloštar Podravski – rekao je Habijanec.

Gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči istaknuo je da je ovo najveći projekt na području grada Đurđevca i okolnih općina odnosno vodoopskrbnog područja kojim upravljaju Komunalije i to ne samo po iznosu, nego i po značaju jer se realizacijom ostvaruje velik broj besplatnih priključaka.

Foto: Silvija Zidar

– U pripremi su i male aglomeracije koje se također financiraju europskim sredstvima čime će se postići 100-postotna priključenost na sustav vodoopskrbe i gotovo 100-postotna priključenost na sustav odvodnje – pojasnio je Janči.

Zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić izrazio je zadovoljstvo tijekom projekta za koji su između ostalog zaslužni dobra suradnja između aktera, njihova angažiranost i dobra priprema projekta i time što je domaća tvrtka izvođač radova.

– Želim iskoristiti ovu priliku da zahvalim gradonačelniku Jančiju, direktoru Kolariću i predsjedniku Vijeća Lackoviću na njihovom angažmanu oko projekta jer u zadnjih pet godina nije prošao ni jedan mjesec da netko od njih nije došao u Hrvatske vode po pitanju projekta kako bi osigurali da je on što uspješniji – rekao je Vukmirić.

Uputio je i zahvalu uime generalnog direktora Hrvatskih voda Zorana Đurokovića na svemu dobrom što je učinjeno za ovaj projekt te je zamolio mještane za strpljenje zbog radova koji su sveobuhvatni, ali je naglasio i kako će svjedočiti sasvim novom i ljepšem gradu te boljim uvjetima života što je pretpostavka i za gospodarski rast.

Foto: Silvija Zidar

Predviđeno trajanje radova je do 31. prosinca 2023., a projektom će biti obuhvaćena naselja Đurđevac, Čepelovac, Budrovac, Ferdinandovac, Podravske Sesvete, Kloštar Podravski, Budančevica, Prugovac, Kozarevac, Virje, Šemovci, Hampovica, Delovi i Novigrad Podravski, dok ukupna vrijednost projekta trenutno iznosi više od 352 milijuna kuna. Procjenjuje se da će troškovi, nakon svih provedenih postupaka javne nabave, iznositi više od 430 milijuna kuna.

Dodajmo i da se projekt sufinancira sredstvima iz Kohezijskog fonda s više od 196 milijuna kuna, dok će se preostali dio osigurati iz državnog proračuna, Hrvatskih voda, grada Đurđevca i općina u kojima se provodi projekt.

zatvori