Nedjelja, 5. svibnja 2024.

FOTO: 200 GODINA GOLE Milinković: Želimo našim precima izraziti zahvalost što smo mi danas ovdje

U Goli je nastavljen program u sklopu obilježavanja 200 godina Gole.

Tim povodom je na zgradi starog župnog dvora otkrivena spomen-ploča koju su podigli Općina i Družba braće Hrvatskog Zmaja.

Na samom početku je načelnik Gole Stjepan Milinković istaknuo da je ovo završnica proslave.

>> FOTO: IZLOŽBA ‘UMJETNICI PREKODRAVLJA’ Milinković: Gola je perjanica slikarstva

– Ovim činom ćemo svim onima koji su ovdje živjeli, radili i bili ustrajni izraziti trajnu zahvalnost što smo i mi na ovom mjestu. Mi se danas iz poštovanja i zahvalnosti želimo na ovom mjestu prisjetiti svih naših predaka – rekao je Milinković.

Župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren rekao je da je ovo dobar primjer očuvanja tradicije i života jednoga naroda.

– Ovo može biti jedan primjer na koji način se može davati doprinos očuvanju života na jednom prostoru. Sama općina je specifična po mnogo čemu, a najprije po geostrateškom položaju koji zauzima u našoj županiji. To je jedna posebnost i svako toliko svjedočimo određenim događajima koji služe za očuvanje života i tradicije i svega onoga što čini jedan narod i jedan prostor – istaknuo je Koren.

Darko Sobota, načelnik Općine Kalinovac, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i saborski zastupnik dodao je da treba budućim generacijama govoriti kako je nekada bilo.

– Čestitam vam na očuvanju baštine hrvatskoga naroda u Prekodravlju. Nije ovo samo Gola, Prekodravlje, Koprivničko-križevačka županija, nego i vrijednost Republike Hrvatske da se uvažava i poštuje te prisjeti generacije koje dolaze na ovakve trenutke – dodaje Sobota.

Spomen ploču su zajedno otkrili načelnik Milinković, župan Koren i saborski zastupnik Sobota.

Nakon otkrivanja spomen ploče, proslava se nastavila u zgradi Osnovne škole Gola gdje je održan znanstveni skup na kojem se govorilo o djelovanju općine, arheološkim lokalitetima u Goli, povijesti tijekom Drugog svjetskog rata, ali i brojim drugim temama koje su vezane uz Golu.

Moderator skupa bio je Dragutin Feletar koji je na samom početku rekao da je Gola zaslužila ovakav znanstveni skup.

– Povijest i sadašnjost Gole nije dovoljno istražena i objavljena, ali bi ovaj skup trebao utrti put prema tome. Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti u zadnjih 20 godina podržava ovakve skupove jer bez takvih mikro povijesti istraživanja nema ni pisanja prave nacionalne povijesti – rekao je Feletar.

Zmaj od Novog Zrina Petar Feletar rekao je da je ovaj skup dobar da se prisjetimo gdje smo, da znanstvenici prikažu koliko je značenje ovog mjesta i da ga znamo cijeniti.

– Družba braće Hrvatskog zmaja ima jednu misiju, a to je očuvanje hrvatske kulturne povijesne baštine. Ovo je mjesto znakovito za cijelu Podravinu i županiju. Ovaj skup je izrazito važan jer s ovog mjesta šaljemo poruku i radimo temelj za nekakve krupnije stvari poput monografije Gole. Stoga s ovog mjesta poručujemo da smo okupili znanstvenike, stavili smo sve na jedno mjesto i preostaje nam da to ukoričimo u jednu monografiju – poručio je Feletar.

zatvori