Subota, 4. svibnja 2024.

Đurđevački vijećnici podržali proračun težak 133 milijuna kuna, no ne bez rasprave

Održana je 19. sjednica Gradskog vijeća Grada Đurđevca.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Đurđevca Željko Lacković predložio je da se sve točke objedine jer se odnose na izvršenje prijedloga proračuna za 2023. godinu s projekcijama za 2024. i 2025. godinu što su svi podržali.

Gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči je potom obrazložio proračun.

– Prijedlog proračuna je gotovo 135 milijuna kuna od kojih je 40 milijuna kuna izvornih prihoda. To su redovni prihodi Grada od poreza i rente i oni su planirani na razini realizacije za ovu godinu. Zatim imamo 55 milijuna kuna planiranih EU sredstava u provedbi proračuna i razlika nam je prijenos viška iz ove godine i vlastiti prihodi proračunskih korisnika – pojasnio je Janči.

Dodao je da je iduća godina godina završetka projekata iz socijalnog segmenta te da se svi projekti koji su u provedbi i koji su prijavljeni na natječaj nalaze u proračunu.

Među važnijim projektima koji su u planu za iduću godinu Janči je istaknuo da je to rekonstrukcija i obnova trga, a upravo je jučer stigla odluka da su sredstava osigurana.

– U projekcijama se nalaze projekti koji su u pripremi, njih 20 vrijednosti oko 250 milijuna kuna. Za te projekte se priprema projektna dokumentacija. Ne znamo tko će biti prijavitelj projekta, hoće li to biti Grad ili gradska ustanova – rekao je Janči te dodao da u idućoj godini nisu planirana kreditna zaduženja.

Marko Fucak (SDP) iz oporbe je pohvalio nekoliko segmenata proračuna poput osnivanja medicine rada i sporta u Đurđevcu, spojnu cestu Ulice Stjepana Radića s Ulicom Dr. Ivana Kranjčeva, obnovu vodenice u Svetoj Ani. Ono što smatra da je lažna nada je izgradnja sanjkališta u Svetoj Ani.

– Radi se o kapitalnom projektu koji bi se mogao staviti na razinu Republike Hrvatske, a ne Grada. Klima se mijenja, treba se stvoriti umjetni snijeg. Ima tu puno segmenata ulaganja, a kasnije i održavanja. To se poteže iz godine u godinu, a daje se samo lažna nada stanovnicima Svete Ane, ali i Đurđevčanima. Pitanje je kad će se to ostvariti – rekao je Fucak.

Dodao je i da mu je sporna stavka podizanja sredstava za sport te financiranja projektne dokumentacije za spojnu cestu Đurđevac-Bjelovar.

– Stavka koja bode u oči je gdje se planira iz gradske blagajne sufinancirati neka aktivnost za tvrtku Stari grad u iznosu više od 241.000 eura. Tvrtka bi trebala biti potpora Gradu i udrugama, a ne da Grad financira gradske tvrtke. Tu je i nejasnoća oko Obrtničkog doma jer opet imamo nekakvu obnovu. Imali smo je prije i poslije požara – istaknuo je Fucak.

Janči je pojasnio da za sanjkalište u Svetoj Ani imaju pripremljen projekt.

– Projekt se ne bazira isključivo na zimskom periodu i snijegu, nego na tubama i spuštanju u ljetnom periodu kada imamo najviše posjetitelja. Taj projekt je spreman i čeka prijavu – pojasnio je Janči.

Što se tiče osiguranja sredstava za financiranje projektne dokumentacije brze ceste obrazložio je da ta cesta spada pod ingerenciju Hrvatskih cesta.

– Grad često koristi metodu da sufinancira izradu projektne dokumentacije koji nisu u direktnoj ingerenciji Grada i tako potičemo aktivnost kod drugog tijela koja su nadležno za taj projekt – rekao je Janči.

Govoreći o naknadama za sport Janči je istaknuo da su najtransparentniji jer imaju Zajednicu sportskih udruga koja ima pravilnik gdje je točno određeno na koji način raspoređuju sredstva.

Janči je pojasnio i za što su namijenjena sredstva za tvrtku Stari grad.

– Tvrtka Stari grad sudjeluje u projektu s našim komunalnim tvrtkama koje rade novu poslovnu upravu iza zgrade suda i oni će ondje imati svoje prostore. Drugi dio koji će se sufinancirati je izgradnja solarne elektrane. Tvrtka Stari grad ima objekte na više lokacija i mora napraviti više solarnih elektrana da pokrije potrošnju električne energije – rekao je Janči.

Što se tiče Obrtničkog doma, Janči je pojasnio da se u potkrovlju planira napraviti prostor za Zavičajni muzej.

Spomenimo da je proračun podržan.

zatvori