Ponedjeljak, 29. travnja 2024.

Donesena je Đurđevačka strategija izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom

Povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom na 18. sjednici Gradskog vijeća Grada Đurđevca donesena je Đurđevačka strategija izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom za razdoblje od 2022. do 2027. godine.

Mirjana Šandor, tajnica Gradskog društva osoba s invaliditetom, pojasnila je za Podravski radio da ova strategija nije samo mrtvo slovo na papiru.

– Ovo je već četvrta strategija Grada Đurđevca i na to smo jako ponosni. Prva je donesena 2006. godine, a tada mnogi veći i razvijeniji gradovi nisu posjedovali takav dokument. Strategija nije samo mrtvo slovo na papiru, ovo je vrlo važan dokument i kod prijave na nekakve natječaje i ona mora biti usklađena i sa županijskom i nacionalnom strategijom pa tako i europskom i međunarodnim poput konvencije Ujedinjenih naroda o pravima osoba s invaliditetom – poručuje Šandor.

Snimila Ivana Gazdek.

Strategija je obuhvatila sva područja života i djelovanja osoba s invaliditetom kao što je obitelj, zdravlje, sport, rekreacija, obrazovanje, zapošljavanje, rad, stanovanje, mobilnosti, pristupačnost, socijalna skrb, koordiniranje, informiranje pa i civilno društvo.

Šandor dodaje da strategija prepoznaje ulogu organizacije civilnog društva koji su također uključeni kao aktivni nositelji nekih aktivnosti koji će se provoditi, a koje su si zacrtali da će provoditi u narednom razdoblju, odnosno do 2027. godine kako bi ostvarili neke ciljeve i postigli rezultate kojima teže.

– Ti ciljevi se temelje na socijalnom modelu invalidnosti koji naglašava preostale sposobnosti svake osobe, a ne njezine nedostatke i rješenje vidi u uklanjanju potencijalnih društvenih zapreke odmakom od institucionalne rehabilitacije te stvaranju uvjeta koji će osobama s invaliditetom osigurati uključenost u sva područja života – ističe Šandor.

Da Đurđevac brine o osobama s invaliditetom govori i predsjednica društva Đurđa Dujmović koja je zadovoljna s novim zgradama koje imaju omogućen pristup.

– Naše društvo uvijek nam nastoji izaći u susret u okviru nekakvih mogućnosti. Sve nove zgrade imaju prilagođen pristup. Mogu pozdraviti proširene rampe koje se u novije vrijeme grade. Ne mogu reći da sam nezadovoljna jer se puno toga napravilo i teži se da se popravi da to bude svakim danom sve bolje i da nam bude sve lakše – pojašnjava Dujmović.

Snimila Ivana Gazdek.

Šandor dodaje da nikada nisu naišli na nerazumijevanje ili zatvorena vrata, no da to nije došlo preko noći.

– Konstatno radimo na osvješćivanju i senzibilizaciji svih čimbenika koji dolaze u svom djelovanju u doticaj s osobama s invaliditetom. Mogu reći da su kod nas neke stvari već podrazumijevaju same po sebi, dok u drugim gradovima ljudi još imaju teškoća – ističe Šandor.

Ono što ostaje problem je financiranje.

– Mi se financiramo isključivo projektno. Svaki projekt ima početak i kraj. Uvijek je doza neizvjesnosti, bojazan hoće li se nastaviti, hoćemo li pronaći sredstava za financiranje radnih mjesta – ističe Šandor.

zatvori