Subota, 27. travnja 2024.

DHMZ modernizira kišomjernu postaju u Podravskim Sesvetama

U Podravskim Sesvetama je u tijeku modernizacija postojeće kišomjerne postaje, a radovi će u potpunosti biti gotovi u ožujku 2023. godine kada će postaja početi s radom.

Iz Državnog hidrometeorološkog zavoda poručuju da će ova postaja mjeriti vrstu i količinu oborine, temperaturu i vlagu zraka.

– Radi se o modernizaciji koja je dio strateškog Projekta modernizacije meteorološke motriteljske mreže u RH-METMONIC koju provodi Državni hidrometeorološki zavod – ističu.

Dodaju i da je na području Koprivničko-križevačke županije projektom METMONIC u planu modernizacija i unaprjeđenje postojećih meteoroloških postaja na ukupno 15 lokacija.

– U planu je modernizacija glavne meteorološke postaje u Križevcima, klimatoloških postaja na četiri lokacije, a to su Đurđevac, Koprivnica, Mala Mučna i Sveti Ivan Žabno te modernizacija kišomjernih postaja na 10 lokacija u Dugoj Rijeki, Ferdinandovcu, Fodrovcu, Hlebinama, Kalniku, Legradu, Podravskim Sesvetama, Svetoj Ani, Svetom Petru Čvrstecu i Svetom Petru Orehovcu – poručuju.

Ono što je svrha ovog projekta je uspostava suvremenog i kvalitetnog sustava za praćenje stanja atmosfere i mora što će osigurati kontinuirano praćenje vremena, klime i klimatskih promjena na čitavom području Hrvatske.

–  Planirano je da podaci s mjernih postaja budu javno dostupni samo nekoliko minuta od mjerenja što će također doprinijeti boljem planiranju svakodnevnih aktivnosti građana, poljoprivrednika i gospodarstvenika – ističu iz zavoda.

Snimila Ivana Gazdek.
zatvori