Petak, 14. lipnja 2024.

Čuvaricama kulturne baštine odobren novi projekt, Majda Kodžaga: Želimo omogućiti mladima iz ruralnih krajeva da produktivno provode slobodno vrijeme

Članicama Udruge Čuvarice kulturne baštine iz Kladara odobrena su financijska sredstva za projekt “Aktivni i perspektivni u svojoj zajednici”.

Majda Kodžaga iz udruge pojasnila je da je riječ o projektu koji se prijavljuje na područje Mladi u ruralnim sredinama i traje 11 mjeseci.

– Projektom se želi omogućiti mladima iz ruralnih krajeva da mogu kvalitetno i produktivno provesti svoje slobodno vrijeme te ih potaknuti da se uključe u zajednicu. Projekt će uključivati razne radionice te će informirati mlade o njihovim pravima i mogućnostima, ali im pružiti i mogućnost razvijanja vlastitih socijalnih i kreativnih vještina – govori Kodžaga.

Dodaje da se projektom mladima želi približiti kultura, tradicija i običaji te ih potaknuti na očuvanje istoga.

Projekt stoga ima definirana četiri cilja koja se njegovom provedbom planiraju ostvariti.

– Želimo potaknuti mlade na preuzimanje i prakticiranje uloge aktivnih građana u različitim dijelovima društvenog života i rješavanje pojedinih društvenih problema, podići razinu informiranosti mladih o njihovim pravima i mogućnostima te o programima i uslugama koje im se nude u lokalnoj zajednici. Također želimo podići razine znanja, vještina i zapošljivosti te smanjiti rizik od ulaska u NEET kategoriju i želimo provesti radionice koje će doprinijeti unaprjeđenju kvalitete života mladih te njihovih mogućnosti u ruralnim sredinama – ističe Kodžaga.

Spomenimo da je Udruga Čuvarice kulturne baštine Kladare uključena u projekt kao prijavitelj, dok su partneri u projektu Udruga žena Guščarice Grabrovnica i Općina Pitomača.

Projektom je obuhvaćeno 10 aktivnosti koje će se provoditi na području Općine Pitomača među kojima su zapošljavanje nove mlade nezaposlene osobe, nabava opreme potrebne za rad, edukacijske aktivnosti, individualni i grupni rad s mladima te promotivne aktivnosti.

zatvori