Petak, 3. svibnja 2024.

Bernarda Ferderber: Knjižnica preuzima jednu od središnjih uloga u kulturnom životu našeg grada

Na Gradskom vijeću Grada Đurđevca jedna od točaka dnevnog reda bilo je i polugodišnje financijsko izvješće o radu Gradske knjižnice Đurđevac koje je prezentirala vršiteljica dužnosti ravnateljice Bernarda Ferderber.

Istaknula je da je knjižnica kulturno i informacijsko središte grada koje uvođenjem novih programa, projekata, metoda i strategija djelovanja preuzima jednu od središnjih uloga u kulturnom životu Đurđevca.

– Godina 2022. proglašena je Europskom godinom mladih te su se tijekom cijele godine provodile aktivnosti koje obuhvaćaju pitanja koja najviše okupiraju mlade, kao što su ravnopravnost i uključenost, mentalno zdravlje te kvalitetno školovanje i zapošljavanje – rekla je Ferderber.

Dodajmo i da je Gradska knjižnica Đurđevac prepoznata i po brizi za socijalno isključene članove društva te zbog njih svake godine pokreće i provodi čak sedam različitih kreativnih programa s inkluzivnim skupinama.

– U prvih šest mjeseci ove godine knjižnica je organizirala 108 knjižničnih događanja različitog karaktera na kojima je sudjelovalo više od 2.500 posjetitelja. Učlanjeno je 119 novih korisnika te ukupan broj učlanjenih korisnika iznosi 1.857 – istaknula je.

Knjižnica je obnovila i svoju nakladničku djelatnost izdavši slikovnicu, odnosno bojanku Ivane Kranželić “Ptičji orkestar”, ali i surađuju s mnogobrojnim Udrugama s njihovog područja organiziravši izložbe i stručna predavanja, predstavljanja lokalnih književnika i osoba bitnih za kulturni razvitak grada.

– Ugostile smo i neke od najpoznatijih književnika moderne hrvatske književnosti. Ulažemo u obnovu informatičke opreme pomoću koje smo opremile makerspace prostor te dječji odjel kako bi poticale nove oblike cjeloživotnog učenja, posebno u području informatike i prirodnih znanosti te za provođenje mnogobrojnih radionica informacijske i medijske pismenosti – poručuje Ferderber.

zatvori