Nedjelja, 5. svibnja 2024.

U prvih 10 mjeseci pijani vozači prouzročili 165 prometnih nesreća

U cilju sprečavanja najtežih posljedica prometnih nesreća od 11. do 14. studenog na području Policijske uprave koprivničko-križevačke provodit će se pojačani nadzor alkoholiziranosti vozača.

Iz Policijske uprave koprivničko-križevačke poručili su da je tijekom 10 mjeseci ove godine na koprivničko-križevačkim prometnicama zabilježeno 765 prometnih nesreća, od čega sedam s poginulim osobama, 208 s ozlijeđenim osobama i 550 s materijalnom štetom. U ovim prometnim nesrećama smrtno je stradalo sedam osoba, 61 je teško ozlijeđena, dok je 231 lakše ozlijeđena.

– Vozači pod utjecajem alkohola prouzročili su 165 prometnih nesreća. U jednoj od četiri prometne nesreće uzrok je vožnja pod utjecajem alkohola. Vozači pod utjecajem alkohola prouzročili su tri prometne nesreće s poginulim osobama, 76 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i 98 prometnih nesreća s materijalnom štetom. U ovim nesrećama stradale su 102 osobe, od kojih su tri osobe smrtno stradale, 23 osobe su teško ozlijeđene, a 76 osoba je lakše ozlijeđeno. U jednoj od tri prometne nesreće s poginulom ili ozlijeđenom osobom uzrok je vožnja pod utjecajem alkohola – objašnjavaju u policiji.

Dodaju da su tijekom prvih 10 mjeseci ove godine policijski službenici zbog upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola sankcionirali 1.641 vozača.

– Nadalje, tijekom prošlogodišnjeg pojačanog nadzora alkoholiziranosti vozača povodom proslave Martinja, na području naše policijske uprave izvršen je nadzor nad 1.334 vozača, a alkotestirano je njih 835. Sankcioniran je 601 prometni prekršaj, od čega 85 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola. Pod utjecajem alkohola bilo je 15 mladih vozača od kojih su četiri mlada vozača imala koncentracije alkohola od jednog do 1,5 promila alkohola u organizmu – pojašnjavaju.

Navode kako je najveća koncentracija alkohola tijekom prošlogodišnjeg pojačanog nadzora zabilježena u mjestu Velika Mučna kada je 58-godišnji vozač upravljao biciklom pod utjecajem alkohola od 3,22 promila.

– Tijekom nadzora je zabilježeno 15 prometnih nesreća, od čega četiri prometne nesreće s ozlijeđenim osobama. U ovim nesrećama stradalo je pet osoba od kojih je jedna osoba teško ozlijeđena, a četiri osobe su lakše ozlijeđene. Vozači pod utjecajem alkohola izazvali su pet prometnih nesreća od čega jednu prometnu nesreću s ozlijeđenom osobom u kojoj je jedna osoba lakše ozlijeđena – naglašavaju.

Kako nam tijekom vikenda predstoji blagdan sv. Martina, najpoznatiji po narodnom običaju krštenja mošta te po povećanoj konzumaciji alkoholnih pića, u policiji podsjećaju sve sudionike u prometu, a posebice vozače motornih vozila, da već i malene količine alkohola povećavaju samopouzdanje i smanjuju osjećaj odgovornosti vozača, istovremeno otežavaju zapažanje i usporavaju reakcije vozača zbog čega dolazi do prometnih nesreća.

– Stoga apeliramo na sve sudionike u prometu, a posebno vozače da ne upravljaju vozilima ukoliko su konzumirali alkoholna pića, već da koriste usluge taksi-službe ili javnog prijevoza odnosno da upravljanje vozilima prepuste osobama koje nisu konzumirale alkoholna pića – zaključuju.

Spomenimo da će se u cilju sprečavanja najtežih posljedica prometnih nesreća od 11. do 14. studenog provoditi pojačani nadzor alkoholiziranosti vozača u sklopu kojeg će se u petak 11. studenoga provesti akcija pojačanog nadzora alkoholiziranosti vozača. Prilikom provođenja pojačanog nadzora prometa posebna pozornost biti će posvećena nadzoru mladih vozača i recidivista. Tijekom provođenja pojačanog nadzora alkoholiziranosti vozača, policijski službenici sankcionirati će i sva ostala gruba kršenja prometnih propisa.

zatvori