Četvrtak, 2. svibnja 2024.

STANJE U LISTOPADU Porast broja nezaposlenih u sva tri naša grada, najtraženiji radnici u odgoju i obrazovanju

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Križevci u Podravini i Prigorju je tijekom listopada evidentirano 1.814 nezaposlenih osoba.

U odnosu na rujan to je 78 nezaposlenih osoba ili 4,5 posto više, dok je u odnosu na listopad prethodne godine evidentirano 136 nezaposlenih osoba ili 8,1 posto više. U odnosu na prethodni mjesec u svim ispostavama evidentiran je rast broja nezaposlenih, i to u Đurđevcu za 2,5 posto, u Koprivnici za 5,2 posto te u Križevcima za 5,3 posto.

Kada je riječ o izlascima iz evidencije nezaposlenih, ukupno su tijekom listopada izašle 303 osobe, što je za 32,4 posto manje nego u rujnu te za 9,8 posto manje nego u listopadu prethodne godine. Pritom, 38 posto odnosi se na muškarce, a 62 posto na žene. Od toga su zaposlene 223 osobe, odnosno 73,6 posto.

S druge strane, novoprijavljenih osoba je tijekom listopada bilo 381, što je za 21 posto više nego u rujnu te za 39,1 posto više nego u listopadu prethodne godine. Pritom, izravno iz radnog odnosa dolazi 246 osoba ili 64,6 posto.

Područni ured Križevci tijekom izvještajnog mjeseca evidentira 510 potreba za radnicima od strane poslodavaca, što je za 7,1 posto više nego u rujnu te za 13,7 posto manje nego u listopadu prethodne godine. Promatrano prema djelatnostima, najviše je potreba iskazano u obrazovanju, prerađivačkoj industriji, djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi te građevinarstvu.

Najtraženija zanimanja u listopadu su odgojitelj, odnosno odgojiteljica predškolske djece, prodavač, odnosno prodavačica i radnik, odnosno radnica na proizvodnoj liniji.

zatvori