Petak, 17. svibnja 2024.

Poslastica za filmoljupce – Ciklus Stanleya Kubricka u kinu Velebit

Nakon ciklusa Park Chan Wooka i Wong Kar Waija, stiže posljednji ovogodišnji autorski ciklus – ciklus Stanleya Kubricka.

Prvi film koji možete pogledati je Lolita, snimljen prema istoimenom romanu Vladimira Nabokova. Radi snimanja tog filma Kubrick se 1962.godine preselio u Englesku i tamo ostao do kraja života. Očekivano, Lolita je bio njegov prvi film koji je izazvao velike kontroverze. Film je zaradio nominaciju za Oscar za najbolji adaptirani scenarij, a Sue Lyon, koja je nastupila u naslovnoj ulozi, osvojila je Zlatni globus za najperspektivniju glumicu. Na rasporedu je 3. studenog.

Slijedi Dr. Strangelove ili: kako sam naučio prestati brinuti se i zavoljeti atomsku bombu na rasporedu je 9. studenog u 20:00 sati. Radi se o crnohumornoj satiri nastaloj prema djelu “Crvena uzbuna” autora Petera Georgea. Dr. Strangelove je nominiran za Oscara za najbolji film, režiju, scenarij i gl. mušku ulogu (P. Sellers).

2001: Odieseja u svemiru film je u kojem se glazba prvi puta primjenjuje kao samostalni narativni element. Oscarom su nagrađeni specijalni efekti, a nominirani su bili još režija, scenarij i scenografija. U anketi časopisa Sight & Sound 2002. izabran je na 6. mjesto liste najboljih filmova svih vremena, a smatra se jednim od najboljih ostvarenja filmske povijesti uopće. Pogledati ga možete 16. studenog.

Paklena naranča film je koji je u vrijeme premijere izazvao velike kontroverze, u nekim je zemljama bio i zabranjen, šokirao je javnost kombinacijom klasične glazbe i nasilja, no ipak je dobio četiri nominacije za Oscara i to u najprestižnijim kategorijama najboljeg filma, režije i adaptiranog scenarija, te montaže. Godine 2020. izabran je u američki Nacionalni filmski registar Kongresne knjižnice kao djelo od posebnog značenja, a na programu kina možete ga pogledati 21. studenog.

Barry Lyndon povijesna je drama nastala prema istoimenom romanu Williama Tackerya koja je osvojila 2 nominacije za Zlatni globus (najbolji film, režija), 4 osvojena Oscara (najbolja scenografija, kostimi, glazba, fotografija) i 3 nominacije (najbolji film, režija, adaptirani scenarij), 2 osvojene BAFTA-e (najbolja režija, fotografija) i 3 nominacije (najbolji film, scenografija, kostimi), stoga ga svakako pogledajte – na programu je 23. studenog.

Isijavanje je remek-djelo modernog horora, prozvano “prvim epskim hororom” u povijesti filma, a u vrijeme kad je snimljen Kubricka je već pratila reputacija jednog od najprovokativnijih i najintelektualnijih redatelja svoga vremena. Publika i kritika “Isijavanje” nisu dobro primili, tako da su Kubrick kao redatelj i glavna glumica Shelley Duvall nominirani za Zlatne maline, ali ih na kraju nisu dobili. Postao je jedan od najpoznatijih horora svih vremena, a rasporedu je 28.studenog.

Full metal jacket četvrti je ratni film u Kubrickovom opusu, adaptacija hvaljenog romana The Short-Timers Gustava Hasforda. Osim kritičarskih pohvala, Full Metal Jacket ostvario je i odličnu zaradu, no bio je nominiran za samo jednog Oscara – onog za najbolji adaptirani scenarij, dok je glumac R. Lee Ermey nominiran za Zlatni globus u kategoriji najbolje muške sporedne uloge. Na rasporedu je 30. studenog.

Zadnji u ovom autorskom ciklusu je film Oči širom otvorene, a također je i posljednji film Stanleya Kubricka. On sam smatrao ga je svojim najvećem ostvarenjem. Umro je nedugo nakon što je dovršio montažu, u sedamdesetoj godini života. BBC je ovaj film stavio na 61. mjesto liste najboljih američkih filmova svih vremena, a film je definitivno bio jedan od najboljih filmova devedesetih. Pogledati ga možete 7. prosinca.

Ulaz na projekcije je besplatan zahvaljujući sufinanciranju Hrvatskog audiovizualnog centra i Grada Koprivnice.

zatvori