Petak, 3. svibnja 2024.

MOLVE Znanstveni skup povodom 100. godišnjice rođenja biskupa Đure Kokše

U Društvenom domu u Molvama u subotu, 26. studenog održat će se znanstveni skup povodom 100. godišnjice rođenja biskupa Đure Kokše.

Skup će početi svečanim otvorenjem u 11 sati nakon čega će uslijediti izlaganje tema koje su vezane uz život i rad biskupa Kokše koji je ostavio tragove gotovo svugdje gdje je djelovao.

Zanimljivo je da će upravo nekoliko Molvaraca govoriti o biskupu Kokši i njegovom radu. Tako će Vladimir Šadek govoriti o razvoju molvarskog svetišta u vrijeme kad je Đuro Kokša bio biskup, Đuro Hontić o duhovnosti vremena u kojem je živio biskup Đuro Kokša, dok će Mario Kolar govoriti o antologiji duhovne lirike biskupa Đure Kokše.

Osim njih, na skupu će izlagati i Nikola Cik, Ivica Miškulin, Matija Berljak, Marko Đurin, Danijela Markotić, Sanja Cvetnić i Tomica Plukavec.

Nakon znanstvenog skupa, u 17 sati, slijedi otvorenje izložbe umjetnina iz zbirke biskupa Đure Kokše u Galeriji Molvarskog likovnog kruga u kojoj će sudjelovati Sanja Cvetnić, Danijela Marković, Tomica Plukavec i Mario Kolar.

Spomenimo da je za kraj planirana koncelebrirana sveta misa u 18 sati u Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije koju će predslaviti mons. Bože Radoš, varaždinski biskup.

Izvor: Društvo za povjesnicu i starine Molve
zatvori