Ponedjeljak, 29. travnja 2024.

Mirna Kovačić, Snježana Mihočka i Sanja Prelogović sudjelovale na konferenciji u Šibeniku

Nastavnice Snježana Mihočka i Mirna Kovačić te ravnateljica Osnovne škole Đuro Ester Sanja Prelogović sudjelovale su na CARNET-ovoj konferenciji u Šibeniku.

– Riječ je o konferenciji o temi “Otvaranje u zatvorenom svijetu – postdigitalna znanost i obrazovanje”, a temeljila se na dijeljenju znanja, iskustva i dobrih praksi vezano uz tehnologiju, obrazovanje i javne politike, a sudionici su bili brojni vrhunski znanstvenici, stručnjaci iz područja tehnologije i STEM-a, nastavnici i učitelji – rekla je Kovačić.

Nastavnice Snježana Mihočka, učiteljica informatike, i Mirna Kovačić, učiteljica povijesti i geografije, sudjelovale su u ovoj uistinu sadržajnoj trodnevnoj konferenciji koja se temelji na dijeljenju znanja, iskustva i primjera dobre prakse iz područja tehnologije i obrazovanja, a sudionici su bili brojni vrhunski znanstvenici, stručnjaci iz područja tehnologije i STEM-a, te nastavnici i učitelji iz hrvatskih škola.

Na konferenciji se sa svojim radom predstavila i nastavnica Mirna Kovačić, koja je u partnerstvu s nastavnicom Ines Vađunec iz Osnovne škole Braća Radić održala interaktivno izlaganje “Kaleidoskop sjećanja – zaboravljene stranice života nestajuće zajednice” (Interaktivna životna karta stoljetne prisutnosti židovske zajednice u gradu Koprivnici).

– Tema izlaganja je bila prikaz primjera dobre prakse – načina povezivanja povijesti i hrvatskoga jezika uporabom IKT alata. Okupljenima je predstavljen učenički istraživački rad vezan uz židovsku baštinu Koprivnice koja je prezentirana na interaktivnoj karti grada. Tijekom izlaganja također smo upozorile na prisutnost suvremenih oblika rasizma, antisemitizma, te na opasnosti od radikalnih i ekstremističkih pokreta. Radom se također željelo doprinijeti očuvanju kulturno-povijesne baštine grada Koprivnice. U radu su korišteni digitalni alati Google Street View, Thinglink i Movavi editor. Učenici su proveli istraživanje o židovskoj baštini te odabrali lokalitete i ličnosti iz povijesti židovske zajednice koje su obilježile kulturni, politički i znanstveni život Koprivnice u prošlosti. Izrađena je interaktivna karta u alatu Thinglink u koju su umetnute odabrane lokacije te pridodani filmovi, tekstovi i fotografije. Okupljeni su imali priliku i sami vidjeti kako se alat Thinglink koristi – objasnila je Kovačić.

Nastavnica Snježana Mihočka i ravnateljica Sanja Prelogović sudjelovale su u brojnim izuzetno kvalitetnim radionicama i interaktivnim izlaganjima u području informatike, tehnologije i robotike koji će zbog svoje lake primjenjivosti u praksi biti odlična podloga za niz raznovrsnih školskih projekata. Ravnateljica je sudjelovala i u radionicama za ravnatelje gdje su se obrađivale teme o digitalnoj zrelosti škola u okviru projekta e-Škole.

– Među brojnim predavanjima posebno bismo istaknuli radionice Digitalna odiseja u Šibeniku, Razbijanje mitova o učenju i poučavanju, Poučavanje robotike i programiranja, Izrada mobilnih aplikacija, Kako upotrijebiti TikTok u nastavnim aktivnostima, Umjetna inteligencija u edukacijskoj robotici, Povezivanje škole i lokalne zajednice, te predavanje Borisa Jokića o temi “Ulovljeni između Tik-Toka i školskog igrališta – perspektive djece i mladih o korištenju digitalnih tehnologija” – zaključila je Kovačić.

Izvor: Osnovna škola Đuro Ester
zatvori