Subota, 27. travnja 2024.

FOTO/VIDEO: DAN OPĆINE Perok: Zajedničkim trudom i radom gradit ćemo i dalje moderno i razvijeno Virje

Svečano je danas u Virju, slavi se Dan općine.

Na svečanu sjednicu Općinskog vijeća Općine Virje stigli su mnogobrojni gosti i uzvanici, a načelnik je tom prilikom podsjetio na sve što se u protekloj godini radilo kako bi se poboljšala kvaliteta života svih mještanki i mještana.

– Prije svega, to se odnosi na uređenje Trga Prodavić i Ulice braće Radića koje obuhvaća izgradnju kružnog toka, uređenje pješačkih staza, ali i zamjenu svih podzemnih infrastrukturnih vodova. Osim toga, u tom dijelu Virja obnovljen je asfalt i uređene su bankine na kolnicima u ulicama Mihovila Pavleka Miškine i Gradišće. Radovi na ovom projektu sufinancirani su od strane Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova te Koprivničko-križevačke županije – kazao je načelnik.

Podsjetio je da je trenutno u realizaciji najveći infrastrukturni projekt – Aglomeracija, odnosno izgradnja kanalizacije u mjestima Šemovci i Hampovica. Istaknuo je da je vrijednost radova oko 30 milijuna kuna, pribavljena je građevinska dozvola za izgradnju kanalizacije u Miholjancu, a isti projekt planiraju započeti iduće godine u suradnji Hrvatski vodama.

– Od velikog društvenog značaja obnova je zgrade stare škole u Virju. Ovaj projekt trenutno je u provedbi, ali će, s obzirom na svoj opseg i zahtjevnost, trajati nekoliko godina. Prioritet je iduće godine preseliti Narodnu knjižnicu i čitaonicu u novouređeni prostor i osposobiti dio zgrade za novu postavu muzejske građe. Projekt provodimo u suradnji s Ministarstvom kulture i medija koje sufinancira i dio troškova. Postavljanjem biste Dr. Franu Barcu u Šemovcima, u jednom mandatu rektoru Zagrebačkog sveučilišta, uredili smo središte mjesta. Uz navedeni trg izgradili smo malonogometnog igrališta sa umjetnom travom i rasvjetom – objasnio je Perok.

Snimio Valentino Štefanek.

Kako bi liječnicima i pacijentima osigurali što kvalitetnije uvjete za rad, započeli su s izgradnjom dizala uz zgradu Doma zdravlja u Virju. Radovi su manjim dijelom sufinancirani od strane Ministarstva hrvatskih branitelja.

– Nadalje, značajna sredstva uložili smo u poboljšanje uvjeta u sportskoj dvorani. Stara rasvjeta zamijenjena je LED reflektorima koji će osigurati i manju potrošnju struje, a time i veću energetsku efikasnost. Zamjena rasvjete dijelom je sufinancirana sredstvima Ministarstva turizma i sporta – napomenuo je.

Briga se vodi i o gospodarenju otpadom, a s ciljem još efikasnijeg gospodarenja otpadom za sva kućanstva u općini osigurane su kante za odvojeno prikupljanje komunalnog otpada, plastike i papira. Kante će, kaže načelnik, biti podijeljene u narednom razdoblju, a njihova nabava sufinancirana je od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

– Zahvaljujući članstvu u LAG Podravina, a temeljem natječaja Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, osigurali smo financijska sredstva te priveli kraju uređenje centralne staze na groblju u Virju. Iznimno je važno spomenuti da nam je za iduću godinu, od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja odobren projekt dogradnje vrtića u vrijednosti 2,4 milijuna kuna te projekt dogradnje igrališta dječjeg vrtića od Središnjeg ureda za demografiju. Povećanje broja djece u općini dokaz je i uspjeha svih mjera kojima Općina pomaže mladim obiteljima, pri čemu se ističe pomoć kod rješavanja stambenog pitanja. Ovim projektom osigurat će se dovoljno mjesta za svu djecu koja žele pohađati vrtić i jaslice – pojasnio je.

Spomenuo je kako je u pripremi i jedan veliki projekt vrijedan više od 15 milijuna kuna, a odnosi se na izgradnju infrastrukture aktivnog turizma u što je uključena i dogradnja uređenja zgrade Hostela.

Snimio Valentino Štefanek.

Naglasio je kako i dalje vode brigu o svim dobnim skupinama stanovništva.

– To se prije svega odnosi na naknadu za novorođenčad, subvencioniranje cijene boravka djece u vrtiću čija ekonomska cijena iznosi više od 2.000 kuna, kupnju bilježnica za sve školarce i djelomični povrat novaca za školski pribor, kreditiranje i stipendiranje učenika i studenata, te sufinanciranje rada glazbene škole. Osim toga, financijski pomažemo i našim poljoprivrednicima i gospodarstvenicima te redovito podržavamo sve projekte udruga u sportu, kulturi i ostalim djelatnostima. Vodimo brigu i o starijim i nemoćnim kroz program gerontodomaćice u suradnji s našom Županijom te smo pred početkom realizacije treće faze projekta Zaželi. Ove godine osigurat ćemo sredstava za božićnicu za sve umirovljenike s mirovinom do 4.000 kuna u iznosu od 300 kuna – istaknuo je načelnik.

Posebno je pohvalio kvalitetan rad odgojiteljica i svih djelatnika vrtića Zrno na odgoju i brizi za najmanje, ali i djelatnicima Narodne knjižnice Virje koji kroz svoje izdavaštvo i razne programe za starije korisnike itekako vode brigu o djeci. Zahvalio je na suradnji i Osnovnoj školi Prof. Franjo Viktor Šignjar.

– Kako bismo što učinkovitije održavali sve objekte i uređene površine na cjelokupnom području općine, osnovali smo komunalno poduzeće pod nazivom VKP – Virovsko komunalno poduzeće koje će samostalno dohodovno poslovati obavljajući poslove za nas, ali i za vanjske korisnike. Prepoznatljivost i turističku ponudu Općine promoviramo i dalje putem Turističke zajednice područja Središnja Podravina te svake godine uspješno organiziramo dvije naše najvažnije manifestacije – Prkačijadu i Martinjske dane u kojima sudjeluju sve naše udruge na ćemo im zahvaljujemo. Prilika je da zaželim puno uspjeha u radu novom direktoru Nikoli Ciku – pojasnio je načelnik.

Čestitao je svim današnjim dobitnicima javnih priznanja Općine, a svim Martinama i Martinima zaželio sretan imendan.

– Na kraju, želim zahvaliti stručnim službama i djelatnicima Općine na čelu sa pročelnicom Kristinom Filipović, koji već godinama čine složni tim kvalitetnih suradnika što je jedan od glavnih preduvjeta uspješnog poslovanja Općine. Hvala i Općinskom vijeću na svim prijedlozima i sugestijama te dobrim odlukama, zahvaljujem na potpori našoj Županiji i svim poslovnim partnerima s kojima uspješno provodimo sve naše projekte. Zajedničkim trudom i radom gradit ćemo i dalje modernu i razvijenu općinu Virje – zaključio je načelnik.

 

Svečana sjednica u Virju

Objavljuje Drava.info u Petak, 11. studenoga 2022.

 

zatvori