Nedjelja, 5. svibnja 2024.

FOTO Puno novih znanja, velik broj programa i adaptiran prostor samo su neka od postignuća FUNK-ovog projekta Centar+

Puno novih znanja, velik broj programa, adaptiran sanitarni čvor, nova pristupna rampa za osobe s invaliditetom i nova zaposlenja, postignuća su dvogodišnjeg projekta Centar+ koji je provodio Forum udruga nezavisne kulture.

Kako je to na današnjoj konferenciji za medije rekao voditelj projekta Denis Košćak, partner na projektu bio je Grad Koprivnica, a njegova vrijednost iznosila je malo više od 1,6 milijuna kuna.

– Ovaj projekt donio nam je puno toga dobroga, a jedna od stvari koje su rezultirale provedbom ovog projekta je ugovor s Gradom potpisan u kolovozu ove godine na idućih sedam godina što nam garantira mogućnost prijave na natječaje, ali i stabilnost da i dalje radimo i napredujemo – kazao je Košćak.

Snimio Valentino Štefanek.

Koordinator programa Bojan Koštić tom je prilikom istaknuo da su održane radionice zvuka i rasvjete, audio produkcije, zatim radionica o scenskoj rasvjeti kao i ona namijenjena gitaristima na kojoj su polaznici izrađivali gitarsku pedalu.

Snimio Valentino Štefanek.

Koordinatorica programa Tanja Špoljar podsjetila je da je jedan segment programa bio posvećen takozvanom zero waste načinu života pri čemu su polaznici kroz radionice i predavanja učili o tome kako smanjiti ili u potpunosti eliminirati otpad kroz recikliranje, zatim o kućnom kompostiranju, prirodnoj kozmetici, prirodnom graditeljstvu, ekološkom otisku, zatim su izrađivali sapune te reciklirali plastične vrećice.

Špoljar je dodala da su održane i tri filmske radionice – animirani film, igrani film, dokumentarni film te filmske večeri u sklopu kojih je prikazano 36 filmova s popratnim predavanjima gostiju.

Snimio Valentino Štefanek.

Svoje mjesto u FUNK-u u proteklih 18 mjeseci pronašli su i mladi ljudi željni glazbenog znanja.

– Pokrenuli smo Rocklive školu u kojoj je između 20 i 30 polaznika učilo pjevati, zatim svirati gitaru, bas gitaru i bubanj. U zadnjem periodu počeli su se spajati i svirati zajedno što je bio i cilj i očekujemo da se pojave novi koprivnički bendovi po čemu je naša Koprivnica i poznata. Održani su i razni koncerta, a bendovi su kroz radionice mladim polaznicima prenijeli svoja znanja i iskustva – objasnio je Košćak.

Pročelnik Službe ureda gradonačelnika Dario Jembrek čestitao je svima na velikom trudu koji su uložili u projekt.

Snimio Valentino Štefanek.

– Prostor sam po sebi pokazuje sve aktivnosti koje udruge provode. Grad Koprivnica ponosan je partner u ovom projektu koji uskoro završava. U ovom trenutku je nekakvo zatišje u europskim fondovima, ali nadamo se da će se ponovno otvoriti i da će se naše udruge prijaviti sa svojim kreativnim projektima, a Grad će to nastojati pratiti. Doista je lijepo vidjeti da mladi rade, da stvaraju ozračje u kojem uživaju i u kojem mogu stvarati, ali i napraviti značajne stavi za našu zajednicu jer dio koji oni pokrivaju nije pokriven kroz institucije. Važna je suradnja i upotpunjavanje – zaključio je Jembrek.

zatvori