Četvrtak, 2. svibnja 2024.

FOTO: POSLOVNA KONFERENCIJA O ENERGETSKIM IZAZOVIMA Janči: Nadam se da ćemo pronaći neka nova rješenja

Konferencija Energetico ove je godina nosila naziv “Energetski izazovi gradova i općina”, a održana je Đurđevcu.

Gradonačelnici i načelnici te direktori tvrtki raspravljali su o energetskim izazovima s kojima se susreću, ali i rješenjima koja primjenjuju u svojem poslovanju.

Gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči uvodno je rekao da se nada da će se na ovoj konferenciji pronaći neka nova rješenja.

– Ideja za ovakav tip konferencije se rodila iz razgovora koje smo vodili posljednjih mjeseci, svi znamo kakva je bila situacija i kakvi su bili izazovi pred cijelim našim sustavom. Vjerujem da će se pronaći dobri zaključci i ciljevi i da ćemo pokrenuti nekakve realne i konkretne stvari – dodao je Janči.

Ivo Milatić, državni tajnik za energetiku, istaknuo je da je Hrvatska spremno dočekala krizu.

– U ovim vremenima je definitivno potrebno pričati o temama koje ministarstvo, odnosno Vlada Republike Hrvatske radi kada je u pitanju energetika. Hrvatska je zemlja koja je definitivno spremna dočekala ovu krizu, a ono što nije bilo organizirano je u ijeku krize organizirano. Sve segmente smo pokrili kada je u pitanju električna energija i kontroliranje cijena, odnosno praktično subvencioniranje cijena kada je u pitanju plin gdje smo drugi najjeftiniji u Europi kada su u pitanju kućanstva. Kad su u pitanju derivati, vidjeli ste da se konstantno brani njihova cijena – govori Milatić.

U prvoj panel raspravi o temi uloge energetike u planiranju poslovnih zona sudjelovao je i predsjednik Gradskog vijeća Grada Đurđevca Željko Lacković koji je rekao da bi se jedinice lokalne samouprave trebale usredotočiti na obnovljive izvore energije.

– Ono što je ključno je da se premalo strategija usmjerava prema onima koji upravljaju sustavima, a koji bi trebali provoditi te strategije. S druge strane, jedinice lokalne samouprave koje bi trebale iskoristiti ovaj trenutak i vrijeme povlaštenih cijena energenata ne donose dovoljno konkretnih odluka. Važno je da se u tom kratkom roku, a to je do 1. travnja iduće godine, iskoristi vrijeme i što više energenata koje koristi sustav lokalne samouprave dobije iz obnovljivih izvora, da se usmjere sredstva iz proračuna u tom smjeru kako bi se dobila kontrolirana cijena javne usluge u budućnosti – poručio je Lacković.

Druga panel rasprava donijela je temu energetska samodostatnost gradova i općina, a među panelistima bio je gradonačelnik Janči, dok je treća panel rasprava bila posvećena neiskorištenim potencijalima geotermalne energije. Na četvrtoj panel raspravi govorilo se o znanosti u energetskoj i zelenoj tranziciji.

zatvori