Srijeda, 24. travnja 2024.

FOTO Obilježen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, Rupčić: Ima pomaka, no ne možemo se pohvaliti dobrim brojkama

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se 25. studenog svake godine.

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije u suradnji s Udrugom HERA iz Križevaca danas je tim povodom održalo druženje s građanima na gradskoj tržnici u Đurđevcu. Prolaznicima su se dijelili letci s informacijama kome se mogu obratiti u slučaju nasilja, ali i gdje mogu potražiti potrebne informacije.

Verica Rupčić, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova i vanjska članica Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora, istaknula je da pomaka ima, ali da se ne mogu pohvaliti dobrim brojkama te da je bitno biti među ljudima i govoriti o ovoj problematici.

– Bitno je s ljudima razgovarati i ukazivati na tu problematiku, pozivati ih da bi svatko koliko može trebao doprinijeti da se nasilje spriječi ili smanji. Oni koji su izloženi nasilju ili svjedoče nasilju u bilo kojem obliku trebali bi ga prijaviti jer postoje institucije koje brinu i koje su ga dužne rješavati – rekla je Rupčić.

Dodala je da je svjesna da ponekad rješavanje problema ne ide onim tijekom kojim bismo to željeli.

– Moramo se i dalje truditi i ukazivati što bi institucije trebale učiniti da bi se situacija popravila. Ono što mi činimo je prije svega poziv i aktivno djelovanje na međuresorne suradnje policije, sudstva, centara za socijalnu skrb i udruga – istaknula je.

Snimila Ivana Gazdek.

Predsjednica Udruge HERA Marina Švagelj Jažić istaknula je važnost obilježavanja ovog dana.

– Ovom akcijom nastojimo senzibilizirati i osvijestiti građane na problematiku obiteljskog nasilja i uz naše promotivne materijale informirati građane o pravima i mogućnosti pružanja direktne pomoći i podrške – kazala je Švagelj Jažić.

Dodajmo da Udruga HERA već 20 godina radi na području pružanja direktne pomoći i podrške ženama žrtvama obiteljskog nasilja kroz SOS telefon i sklonište. Uz to, Švagelj Jažić je najavila da će se druženje s građanima održati i sutra od devet sati u Križevcima. U suradnji s Gradom postavit će se plakat koji je izrađen uz podršku Austrijskog veleposlanstva u čijem je djelokrugu zaštita žena i ženskih prava sukladno preporukama Ujedinjenih naroda.

 

zatvori