Ponedjeljak, 5. prosinca 2022.

FOTO: NICOTIANA 5 Županijski policajci pomogli srušiti desetorku koja je ilegalnom prodajom duhana oštetila državu za čak 52 milijuna kuna

Policijska uprava koprivničko-križevačka upravo je izvijestila o rezultatima velikog kriminalističkog istraživanja u kojem su sudjelovali županijski policajci u sklopu akcije naziva NICOTIANA 5.

Službenici koprivničko-križevačke policije istraživali su tako 10 hrvatskih državljanina zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja, nedozvoljene trgovine, pomaganja u nedozvoljenoj trgovini, nedozvoljene proizvodnje i pomaganja u nedozvoljenoj proizvodnji, sve u sastavu zločinačkog udruženja. Istraživanje je provedeno u suradnji s Policijskim nacionalnim uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta – Služba Zagreb i Sektorom za mobilne jedinice Carinske uprave Republike Hrvatske u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.

– Utvrđena je sumnja da su se osumnjičeni od 28. studenoga 2021. do studenoga ove godine povezali u zločinačko udruženje te u međusobnom dogovoru i međusobno podijeljenim ulogama nabavljali, kupovali i skladištili veće količine duhana u listu radi njegove daljnje obrade i preprodaje na ilegalnom tržištu rezanja i dodavanja aroma. Rezani duhan su potom pakirali u neoriginalne vrećice, neoznačene markicama Ministarstva financija, a potom su ga prodavali na ilegalnim tržištima u Hrvatskoj – objasnili su u policiji.

Sumnja se da su osumnjičeni na ilegalnom tržištu prodali najmanje 61 tonu duhana čime su proračun Republike Hrvatske na ime neplaćenih trošarina oštetili za najmanje 52,4 milijuna kuna te ostvarili protupravnu imovinsku korist od najmanje 15,2 milijuna kuna koju su međusobno podijelili ovisno o ulogama u udruženju.

– Tijekom završne akcije kriminalističkog istraživanja, po nalogu Županijskog suda u Zagrebu, izvršene su pretrage osoba, prijevoznih sredstava, stanova, kuća i drugih prostora na zagrebačkom području i području Bjelovarsko-bilogorske županije kojima se koriste osumnjičeni te je pronađeno i oduzeto 2,3 tone sitno rezanog duhan, 430 kilograma duhana u listu, 19.843 komada vrećica ispunjenih duhanom raznih oznaka proizvođača, 154.960 kuna i 53.090 eura, veća količina praznih vrećica za duhan, pištolj sa streljivom, razni strojevi za obradu i pakiranje duhana, vage i drugi predmeti – istaknuli su.

Nakon završetka kriminalističkog istraživanja devet osumnjičenika predano je nadzorniku Pritvorske jedinice Policijske uprave Zagrebačke, a kaznena prijava podnesena je Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.