Ponedjeljak, 29. travnja 2024.

FOTO Na završnoj svečanosti 29. Galovićeve jeseni dodijeljene nagrade za najbolja djela zavičajne tematike

Na završnoj svečanosti 29. Galovićeve jeseni jučer su dodijeljene nagrade Fran Galović i Mali Galović za najbolja djela zavičajne tematike.

Prestižnu Nagradu Fran Galović za knjigu zavičajne (i/ili identitetske) tematike dobio je Miroslav Kirin za djelo Babanija koju je povjerenstvo u sastavu Mario Kolar, Julijana Matanović i Zlatko Krilić ocijenilo kao najbolje ostvarenje poetskih i proznih zapisa koje na originalan način tematiziraju zavičajnost.

Autoru je nagradu uručila ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, a prilikom dodjele Kirin je kazao da je pojam zavičaja proces spoznaje koji se stalno nadopunjuje pa samim time niti književno djelo za koje je nagrađen na neki način nije završeno.

Malog Galovića za najbolji učenički književni rad dobili su pak Karlo Kršak za pjesmu V ovome selu i Martin Barberic za pjesmu Cujzek.

Osim ministrice, festival su svojim dolaskom uveličali i zamjenik župana Ratimir Ljubić, gradonačelnik Grada Koprivnice Mišel Jakšić, načelnik Općine Peteranec Ivan Derdić te predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić.

Uz njih, laureatima su čestitali i predsjednik Organizacijskog odbora festivala Marko Gregur, predsjednik Podravsko-prigorskog ogranka Društva hrvatskih književnika Darko Pernjak te književnici Zlatko Krilić i Julijana Matanović.

Program su svojim nastupima obogatili Ivana Betlehem recitalom Galovićevih pjesama, Tomislav Mihac Kovačic izvedbom izvornih podravskih pjesama te Dora Fucak solo na gitari.

zatvori