Subota, 4. svibnja 2024.

Završava izgradnja i opremanje kompostane na reciklažnom dvorištu u Đurđevcu, Janči: Bit ćemo mali zeleni europski grad

Pri završetku su radovi izgradnje i opremanja kompostane na reciklažnom dvorištu u Đurđevcu.

Dosad su izgrađene hale za biološku obradu odvojeno sakupljenog otpada minimalnog kapaciteta od 2.000 tona godišnje, a ovih dana su pristigli i strojevi za kompostanu.

– Novoizgrađena kompostana, ali i sortirnica imat će dugoročno brojne pozitivne učinke na kvalitetu života stanovništva kroz smanjivanje ilegalno odbačenog otpada, smanjenje količine otpada koji se odlaže na odlagalište te povećanja stope recikliranja otpada – poručili su iz Grada Đurđevca.

Đurđevački gradonačelnik Hrvoje Janči kazao je da je Đurđevac uspješan po povlačenju europskih sredstava, a ovdje se to vidi i kroz sustav gospodarenja otpadom.

– Uspješno smo povukli europska sredstva za četiri projekta te uz izgradnju kompostane i sortirnice nabavili smo i nova komunalna vozila i spremnike za odvojeno prikupljanje otpada. Ukupna vrijednost ovih projekata iznosi 17 milijuna kuna, od čega je 11 osigurano upravo iz europskih fondova – istaknuo je.

Dodao je da gospodarenje otpadom predstavlja problem većine gradova i općina koje samo gomilaju otpad, no u Đurđevcu se po tom pitanju radi godinama, sustavno i planski.

– Predviđeno je da se samo biološki otpad s područja grada zbrinjava, a ovo novo postrojenje će samo zaokružiti priču odlagališta, reciklažnog dvorišta te projekta sortirnice. Realizacijom ovih projekata imat ćemo zaokruženu i samodostatnu priču za Đurđevac i napravit ćemo veliki iskorak u gospodarenju otpadom. Bit ćemo mali zeleni europski grad – zaključio je Janči.

U sklopu projekta provode se i aktivnosti kojima će se postići povećanje svijesti javnosti o odvojenom sakupljanju, ponovnoj uporabi otpada te o održivom gospodarenju otpadom, a građanima je dostavljena i informativna brošura o važnosti odvajanja otpada, zaključili su u đurđevačkoj Gradskoj upravi.

Izvor: Grad Đurđevac
Izvor: Grad Đurđevac
zatvori