Subota, 4. svibnja 2024.

VRIJEDNA PRIZNANJA Koprivničke knjižničarke Ida Gašpar i Ljiljana Vugrinec dobitnice nacionalnih nagrada

Viša knjižničarka Ida Gašpar i knjižničarska savjetnica Ljiljana Vugrinec iz koprivničke Knjižnice i čitaonice Fran Galović dobitnice su nacionalnih nagrada na 47. Skupštini Hrvatskoga knjižničarskog društva i međunarodnoj konferenciji Knjižnice grade nove svjetove.

U knjižnici govore da je skup obuhvatio različite teme i izazove s kojima se suočava knjižničarska profesija u cijelom svijetu uslijed neminovnih promjena čitateljskih navika korisnika i čitateljske kulture. Suvremene društvene prilike i digitalizacija društva, migracije stanovništva, zdravstvene, ratne i gospodarske krize pomiču granice knjižnične djelatnosti te se od knjižnica očekuje brza prilagodba brojnim posebnim potrebama u zajednici. I hrvatske knjižnice razvijaju nove modele rada i kampanje za promicanje čitanja i razvoj pismenosti nastojeći odgovoriti na individualne potrebe korisnika s ciljem socijalne inkluzije, solidarnosti i pružanja podrške za poboljšanje kvalitete života, poručuju iz knjižnice.

Maja Krulić Gačan i Ana Škvarić u izlaganju Premalo čitam – podcast kao program poticanja čitanja predstavile su novi knjižnični projekt kreiran s ciljem promocije knjige i čitanja pomoću digitalnih medija i u internetskom okruženju. Izlaganjem pod nazivom Putovanje s Magdalenom: izdavački projekt Knjižnice i čitaonice Fran Galović Koprivnica zakoračio izvan hrvatskih granica, Ana Škvarić predstavila je nastavak projekta Magdalenina knjižnica na kotačima kao prve tiskane slikovnice iz naklade koprivničke Knjižnice objavljene 2020. godine. Putujuće knjižnice kao most do udaljenih korisnika: primjer međunarodne suradnje knjižničara kroz Erasmus+ program bio je naziv izlaganja kojim je Ljiljana Vugrinec zajedno sa Silvijom Perić iz Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica predstavila rezultate 10-dnevne mobilnosti u okviru knjižničnog Erasmus+ projekta Putujuće knjižnice bez granica.

– Knjižnica je posebno ponosna što su se čak dvije njene knjižničarke sa skupštine u Zadru vratile sa značajnim nacionalnim nagradama. Gašpar je dobitnica nagrade Eva Verona koja se dodjeljuje mladim knjižničarima, članovima Hrvatskoga knjižničarskog društva za posebno zalaganje u radu, inovacije i promicanje knjižničarske struke. Vugrinec je dobitnica Kukuljevićeve povelje, nagrade knjižničnim djelatnicima, članovima Hrvatskoga knjižničarskog društva za dugogodišnji rad i značajne rezultate na unapređenju knjižničarske djelatnosti – zaključuju u koprivničkoj knjižnici.

Izvor: Knjižnica i čitaonica Fran Galović
Izvor: Knjižnica i čitaonica Fran Galović
Izvor: Knjižnica i čitaonica Fran Galović
zatvori