Subota, 27. travnja 2024.

Verica Rupčić sudjelovala na konferenciji ‘Ruralne Europljanke’: Naš Festival žena iz ruralnih područja predstavljen je kao jedinstven i važan projekt

Predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije Verica Rupčić sudjelovala je na konferenciji “Ruralne Europljanke”.

Riječ je o dvodnevnoj konferenciji u okviru Projekta “ZaŽene – povezane znanjem i iskustvom” koju je organizirala Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj “Klub članova Selo” u Zagrebu i Jastrebarskom.

– Na panelu “Od izazova do uspjeha” zapaženo izlaganje je imala Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, koja je naglasila važnost održavanja Festivala žena iz ruralnih područja Koprivničko-križevačke županije, kao jedinstvenog projekta u kojemu se prezentiraju žene bez elemenata bilo kakvog natjecanja te tako ostvaruju prepoznatljivost i priznanje za svoj rad i svestranost, kao i poslovnu povezanost, koja rezultira pokretanjem obrta, poduzeća i turističkih objekata – objasnila je Rupčić.

Dodala je da su o ženama u europskim i hrvatskim okvirima govorile Dubravka Šuica, potpredsjednica Europske komisije, Sunčana Glavak, zastupnica u Europskom parlamentu, Marija Vučković, ministrica poljoprivrede, Marijana Petir, predsjednica saborskog Odbora za poljoprivredu te Tanja Cirba, načelnica Općine Lovas.

– Uvodno izlaganje u ime organizatora je imala Dijana Katica, koja je istaknula potrebu za provedbom projekta na temelju rada na terenu i međunarodne suradnje, iz čega je vidljivo kako postoji potreba rada s ruralnim ženama, što je posljednjih nekoliko godina bilo zapostavljeno. Ovaj program je usmjeren na animaciju i edukaciju žena za rad u turizmu u ruralnom prostoru – naglasila je Rupčić.

Napomenula je da su u radu konferencije sudjelovale i žene iz nekoliko susjednih država u cilju poticanja prijenosa znanja i njihovog osnaživanja te uključivanja u kreativne turističke projekte čime će se dati dodatni doprinos zapošljavanju i ženskim poduzetničkim inicijativama.

– Potaknut će se i razvojna suradnja kako bi se osigurali uvjeti za dugoročni rast i razvoj te osnažile žene u preuzimanju odgovornosti za vlastiti napredak kao i društveno­ gospodarski napredak zajednice – pojašnjava Rupčić.

Spomenula je i da su predavači i teme konferencije bili: dr.sc. Jasenka Kranjčević – Baština i identitet ruralne žene; prof.dr.sc. Dora Smolčić Jurdana – Održivi turizam – nova prilika za žene u ruralnim područjima; prof.dr.sc. Marija Cerjak – Važnost tržišnih trendova za poslovanje žena u ruralnom turizmu; dipl.oec Robert Baćac – Kulturne rute kao poticaj poduzetničkim inicijativama žena u ruralnim područjima; doc.dr.sc. Dejan Tubić – Ruralni turizam za žene: vrijeme je za promjenu; mr.sc. Rikard Bakan – Ruralne žene – promicateljice tradicijske gastronomije u funkciji razvoja originalnih gastroturističkih doživljaja; izv.prof.dr.sc. Željka Mesić – Osnaživanje uloge žena u ruralnim područjima kroz kratke lance opskrbe.

Spomenimo da je drugog dana konferencije u Jastrebarskom održan panel “Ruralne Europljanke u medijima i društvenom životu” uz prezentaciju “Izvrsne Ruralne Europljanke – pozitivni primjeri”, a sve je završeno umrežavanjem sudionica i druženjem.

zatvori