Četvrtak, 16. svibnja 2024.

U Novigradu Podravskom počinju Novigradske jesenske orguljaške večeri

U Novigradu Podravskom od 21. listopada do 19. studenog održat će se 1. Novigradske jesenske orguljaške večeri.

– Raduje me što mogu najaviti prvi orguljaški festival koji će se održati na području naše općine Novigrad Podravski pod nazivom “Novigradske jesenske orguljaške večeri”. Inspirirani zvucima obnovljenih orgulja ne možemo se oteti dojmu koji na nas ostavlja naša kraljica instrumenata. Iz tog smo razloga odlučili napraviti sljedeći korak, ciklus koncerata, odnosno manji festival, s ciljem popularizacije ovog vrijednog instrumente te naše kulturne baštine. Održavanje koncerata na obnovljenim orguljama doprinosi njihovoj revitalizaciji te samim time očuvanju naše kulturne baštine – kazao je Zdravko Brljek, načelnik Općine Novigrad Podravski.

Nastavio je kako je ulaz na sve koncerte slobodan čime se kulturni sadržaj što ga ovaj festival promovira čini izravno dostupnim svim zainteresiranim posjetiteljima.

– Ovim se putem želim zahvaliti suorganizatoru festivala, Župi Rastanak svetih apostola i našem župniku Ljubanu Škrabi, župnom orguljašu Željku Šenićaru, umjetničkom ravnatelju Marku Đurakiću te svim ostalima bez kojih ovaj festival ne bi bilo moguće realizirati – zaključio je Brljek.

Marko Đurakić, umjetnički ravnatelj festivala, kazao je da će festival u trajanju od mjesec dana kroz tri koncerta pokazati svu raskoš novigradske kraljice instrumenata.

– Iznimno mi je drago što je Općina prepoznala orgulje kao vrijednost naše kulturne baštine te je zajedno s župnikom te orguljašem inicirala jedinstveni festival u ovom dijelu Lijepe naše – istaknuo je.

Đurakić je dodao kako će ove godine festival otvoriti upravo on uz sopranisticu Anu Fortuna.

– Sljedeći, drugi po redu koncert održat će jedan od najistaknutijih hrvatskih orguljaša Edmund Andler Borić i klarinetinsta Bruno Philipp. Festival će zatvoriti Višeslav Jaklin, naslovni orguljaš varaždinske katedrale, i trubač Tomislav Ratković. Velika hvala svim dionicima koji su na bilo koji način pomogli da ovaj festival zaživi – poručio je.


Program festivala:
21. 10. – petak u 18 sati
Marko Đurakić, orgulje Ana Fortuna, sopran
5. 11. – subota u 18 sati
Edmund Andler Borić, orgulje Bruno Philipp, klarinet
19. 11. – subota u 18 sati
Višeslav Jaklin, orgulje Tomislav Ratković, truba

zatvori