Ponedjeljak, 6. svibnja 2024.

Novo 48. izdanje Podravskog zbornika bit će predstavljeno za Dan grada Koprivnice

U okviru proslave Dana grada Koprivnice i Dana Muzeja grada Koprivnice priprema se predstavljanje novog izdanja Podravskog zbornika, 48. po redu.

Publikacija je to od 300-tinjak stranica koja je u godini obilježavanja 90 rođendana Ivana Lackovića Croate većim brojem radova, kao i naslovnicom posvećena ovom poznatom umjetniku. Koncepcija prijašnjih 10-ak brojeva ove serijske publikacije zadržana je i dalje pa tako novi Zbornik donosi podjednak broj članaka i priloga. Predstavljanje Podravskog zbornika predviđeno je za 10. studenog u 13 sati u Galeriji Mijo Kovačić.

Podsjetimo čitatelje kako se radi o dvije vrste radova od kojih su članci opsežniji stručni radovi do 25 kartica teksta popraćenog slikovnim prilozima, dok su prilozi kraći popularni radovi koji mogu biti ilustrirani s manje slikovnih priloga. Zbornik okuplja velik broj autora i suradnika, a među njima prevladavaju oni koji već 10-ak i više godina redovito pripremaju svoje radove. Svake godine u nastanku Zbornika prisutna je i nekolicina novih suradnika koji donose nove teme i drukčiji pristup.

Upravo zahvaljujući već spomenutoj obljetnici Ivana Lackovića Croate u ovom broju prevladavaju teme iz područja likovne umjetnosti, a slijede ih radovi koji donose zanimljive podatke iz povijesti Podravine. Oni obrađuju različita područja poput školstva, rada vatrogasnih društava, izdavaštva, svakodnevnog života u ratno i mirnodopsko vrijeme, a dio njih posvećen je osobama koje su svojim aktivnostima znatno utjecale na razvoj zavičaja. Nekoliko radova spada u područje gospodarstva i ekonomije, knjižničarstva, razvoja civilnog društva i prava nacionalnih manjina. Rubrika književnih radova posvećena je prozi i poeziji, a zatupljeni su publici već dobro poznati autori kao i oni koji se po prvi puta predstavljaju u Zborniku. Važno je napomenuti kako se i u ovom broju nastavlja tradicija objavljivanja radova koji njeguju kajkavštinu. Stalne rubrike u Zborniku su još i Podravsko nakladništvo koje pruža detaljan bibliografski opis publikacija nastalih u Podravini i o Podravini (monografije, katalozi izložbi, serijske publikacije, audiovizualna i elektronička građa) te Podravske kronike koje bilježe zanimljivosti i važna društvena zbivanja tijekom godine dana u Koprivnici i susjednim općinama. Posebno mjesto u ovoj posljednjoj rubrici zauzima osvrt kroničara koji o zbivanjima, pojavama i kriznim trenucima u društvu progovara iz drugačijeg, kritici i ironiji sklonog kuta gledanja.

Za one koji se po prvi puta susreću s našim najdugovječnijim zavičajnim godišnjakom potrebno je istaknuti kako je osnovna poveznica interdisciplinarnom pristupu u Zborniku regionalno područje koje pokriva, a odnosi se na Podravinu od Ludbrega do Pitomače. Kako bi bio pristupačan širokom krugu čitatelja i izvan Hrvatske, sadrži sažetke prevedene na engleski jezik.

zatvori