Petak, 17. svibnja 2024.

Janči: ŠRC ćemo obogatiti novim terenima i vanjskim bazenima, a Stari grad jezerima i šetnicama

Đurđevački gradonačelnik Hrvoje Janči sudjelovao je na radnom sastanku u Csurgu čija je tema bila prekogranična suradnja.

Iz đurđevačke Gradske uprave poručili su da su tom prilikom dogovoreni detalji zajedničke prijave na Interreg V-A Programa suradnje Mađarska-Hrvatska.

– Mi već imamo dulju suradnju s gradom Csurgom. Mi smo i gradovi prijatelji i zapravo želimo koristiti zajedničke potencijale u razvoju turističkih, ali i svih drugih projekata. U najavi je natječaj prekogranične suradnje koji bi trebao biti raspisan početkom iduće godine. Postoji nekoliko razina moguće suradnje, a jedna je suradnja samih gradova na prijavi projekata. Druga je  suradnja naših udruga. Tu su prvenstveno udruge vinogradara i udruge osoba s intelektualnim teškoćama, a koje imamo i mi i oni i koje dobro surađuju. Treća razina suradnje je suradnja poduzetnika – proizvođača hrane i svih ostalih proizvoda koji se onda mogu vrlo lako promovirati u susjednim krajevima. Znamo da je planiran ulazak Hrvatske u Schengenski prostor. Csurgo nam je svega na 45 minuta vožnje od Đurđevca. Brisanjem granice će se to još više približiti i postati jedan jedinstveni prostor. Obostrano se želimo povezati, oni su u svoju ponudu stavili sve naše atrakcije i zapravo je  veliki potencijal razvoja turističkih projekata u budućnosti – rekao je Janči u emisiji Gradske teme Podravskog radija istaknuvši kako će naglasak biti i na cikloturizmu koji je i dio strategije razvoja turizma koji je u izradi.

U strategiju razvoja turizma uključeno je i uređenje Starog grada.

– Taj projekt je zapravo spreman za prijavu. Objavljen je natječaj za razvoj infrastrukture iz turističkog segmenta. Mi ćemo tu prijavljivati dva projekta. Jedan projekt je uređenje okoliša Starog grada i obnova utvrde Stari grad gdje će se graditi novi bedem. Osim toga, obnovit će se cijela utvrda, stavit će se novi sustav grijanja i hlađenja, ali će se urediti i okoliš s jezerima, šetnicama, biciklističkim stazama. Naravno da će tu biti i lokacija za e-bicikle kojima će se moći obilaziti cijela naša okolica. Drugi projekt se odvija na ŠRC-u i namijenjen je za razvoj turističke sportske infrastrukture. Radit ćemo jednu dvoranu s dva sportska terena koji će imati svlačionice, kuglanu, teretanu i jedne manje vanjske bazene koji bi bili primjereni našem gradu. Na taj način bi se zaokružio projekt samog ŠRC-a. Ono što je bitno za provedbu tih projekata jest to da su oni dijelovi Natura 2000 zaštićenih područja. Jedan projekt na sebe veže Đurđevačke peske, drugi na sebe veže Park šumu Borik i na taj način zaokružujemo tu prirodnu, kulturnu i turističku priču u našem gradu – objasnio je gradonačelnik i dodao kako bi htjeli korištenjem europskih sredstava napraviti najbolju moguću infrastrukturu za dolazak turista i bavljenje turizmom.

zatvori