Srijeda, 1. svibnja 2024.

FOTO/VIDEO Podravka gradi novu tvornicu, otvarat će se nova radna mjesta, a prvi proizvodi očekuju se na ljeto

U kolovozu iduće godine planira se početak proizvodnje u novoj Tvornici juha i Vegete u Koprivnici. Otvorit će se tako 20-ak novih radnih mjesta, a godišnji kapacitet proizvodnje tjestenine procjenjuje se na 10.000 tona.

Rekao je to danas prilikom obilježavanja svečanog početka radova proširenja spomenute tvornice direktor proizvodnje Branimir Perković.

Podsjetio je da je još u ožujku donesena odluka da se pokrene ovaj projekt kako bi se osigurala vlastita proizvodnja tjestenine koja se koristi za juhe, a trenutno se kupuje na tržištu. Dodao je da je druga namjera ovog projekta početi proizvoditi takozvanu maloprodajnu tjesteninu koja se trenutno proizvodi u Žitu.

– Cijela investicija je vrijednosti oko 100 milijuna kuna. Od tog iznosa oko 55 milijuna kuna odnosi se na tehnološku opremu, dok se nešto više od 40 milijuna kuna odnosi na građevinske radove. Cijela tehnologija je naručena, već se proizvodi i očekujemo prvu isporuku već u ožujku. Do ožujka ovi radovi moraju biti gotovi do nivoa da se ta oprema počne montirati. U ljeto očekujemo praktički prve proizvode da krenu van iz nove tvornice – kazao je.

Dodao je da će u prizemnom dijelu koje je površine 3.000 metara kvadratnih na 1.600 biti smještene dvije linije za proizvodnju industrijske i maloprodajne tjestenine pri čemu će jedna linija proizvoditi kratku tjesteninu, a druga uvijenu jušnu. S druge strane, pakiranje tjestenine radit će se na prvom katu.

– Pakiranje tjestenine će se raditi na prvom katu, bit će to kompletno automatiziran sistem do samog paletizatora. Dakle, palete će se automatski sve zamatati i transportirati prema našem skladištu. Na preostalih 1.400 metara kvadratnih prizemlja predviđen je prostor za buduće širenje proizvodnje juha – objasnio je i dodao da je postojeća tvornica iskorištena 100 posto te se radi u tri smjene.

Kazao je da će se dnevno trošiti dvije cisterne krupice koja je osnovna sirovina za proizvodnju tjestenine, a nekakav izlaz paleta bit će oko 200 do 250 paleta dnevno.

Martina Dalić, predsjednica Uprave Podravke, kazala je da se nakon 19 godina gradi i proširuje srce Podravkine proizvodnje, odnosno općenito se nakon 15 godina na Danici gradi nova tvornica u dijelu prehrane. Kazala je da će radovi započeti u subotu kad će građevinska dozvola postati pravomoćna i dodala:

– Ovom tvornicom mi ćemo uspostavit kontrolu nad proizvodnjom naše strateške sirovine, a to je industrijska tjestenina koju stavljamo u juhe. Ono što su pokazale protekle godine i ova godina je da potrošnja juha lijepo raste i da je to jedna proizvodna kategorija gdje imamo perspektivu – kazala je Dalić.

Dodala je kako ova tvornica pokazuje na što to Podravka troši zaradu koju ostvaruje u svakodnevnom poslovanju. Istaknula je kako ju u najvećoj mjeri usmjeravaju upravo u investicije.

– Kada govorimo o našim poslovnim rezultatima, kada se o tim poslovnim rezultatima piše, kada postoje o tome različiti komentari, moramo znati i da je dobit izvor za financiranje investicijskog ciklusa koji smo definirali prije otprilike godinu i pol. Prema svemu onome što smo dosad napravili može se vidjeti da smo u svojim nastojanjima vrlo ozbiljni. U tim našim investicijama jedna od najvećih je ova tvornica vrijednosti oko 104 milijuna kuna. Tu su nove proizvodne linije, ekstruder na tvornici koktela vrijedan više od 30 milijuna kuna, zatim nova proizvodna linija na Kalniku vrijedna više od 40 milijuna kuna, niz proizvodnih linija koje su u dolasku, uključujući i za tvornicu mesa… Bit će tu i drugih tehnoloških novosti i naravno investicije u poboljšanje uvjeta rada – zaključila je Dalić.

Svečani početak radova na novoj Podravkinoj tvornici

Objavljuje Drava.info u Srijeda, 19. listopada 2022.

zatvori