Četvrtak, 2. svibnja 2024.

FOTO/VIDEO Bliži se 15. Velika martinjska špelancija, Sočev: Prijavljena su 52 biškupa iz cijele Hrvatske pa će vinoda izgledati impozantno

U grijanom šatoru kod Restorana Avalon na koprivničkoj Crnoj gori brojni ljubitelji dobre kapljice uskoro će moći uživati u fantastičnoj atmosferi i finim vinima.

Naime, 5. studenog od 18 sati održavat će se 15. Velika martinjska špelancija, rečeno je to na današnjoj najavnoj konferenciji za medije. Kristina Sočev, pomoćnica direktora Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije, podsjetila je da se špelancija protekle dvije godine nije mogla održati zbog pandemije koronavirusa, no sada se vraća u punom sjaju uz promijenjeni koncept.

– Ugodno smo iznenađeni, u ovom trenutku imamo prijavljena 52 martinska biškupa iz cijele Hrvatske pa će vinoda izgledati impozantno. Veseli me i da će nam se uz naše vinare s područja Koprivničko-križevačke županije pridružiti i vinari s područja Virovitičko-podravske županije, doći će 20 vinara koji će izlagati svoja vina uz degustaciju. Uz to imamo i devet udruga vinara i vinogradara s područja naše županije. Sama manifestacija ima humanitarni karakter – donacijom od 50 kuna dobivate čašu i neograničenu besplatnu degustaciju – objasnila je Sočev i dodala da će već bogatu ponudu dodatno obogatiti i Podravka koja će pripremiti degustacijska jela dobrodošlice.

Snimio Tomislav Matijašić.

Spomenula je pritom da nijedan izlagač neće proći bez toga da biškupi ne pokrste njegovo vino, odnosno mošt. Za dobru zabavu pobrinut će se pak Tamburaški sastav Dangube uz Dudeka, Presvetlog, Cinobera i KUD Gruntovec.

– Prema najavama očekujemo dosta prijavljenih, ljudi pitaju i za rezervaciju što i je cilj ove manifestacije jer je jedna i jedina godišnja vinoda – dodala je Sočev.

Konferenciji je prisustvovala i Martina Jakelić, direkotirca Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije, koja je kazala da je špelancija odlična prilika da se u Koprivnici predstave vinari iz Podravine i Slavonije.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Naše županije veže dugogodišnja povijest, dijelimo i zajedničku regiju. Mi smo i Podravina i Slavonija pa će se posjetitelji upoznati s podravskim, ali i slavonskim vinarima. Vjerujem da je ovo početak jedne lijepe zajedničke turističke priče, vežu nas i rijeka Drava i Bilogora pa vjerujem da imamo još puno prostora za suradnju – istaknula je.

Goran Kostanjevec, vlasnik Vinarije Kostanjevec, rekao je da je cilj manifestacije pokazati kakva su vina s “našeg brega” iz bregovite Hrvatske.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Drago nam je da se ova manifestacija održava baš u Koprivnici i da možemo imati tolike biškupe, lijepo je da će se svi okupiti. Volimo da nam se mošt pokrsti, to je za nas proizvođače vina velika tradicija koju moramo očuvati – poručio je i dodao da će na manifestaciji sudjelovati oko 20-ak vinara, a svaki će predstaviti svoja tri najbolja vina.

Velimir Briški, predsjednik Udruge vinogradara i voćara koprivničkog kraja Fran Galović, napomenuo je pak da vinari udruge rade odličan posao, a špelancija će biti odlična prilika da se probaju njihova fina mlada vina.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Zadnjih nekoliko godina radimo ekstra vina, imamo i zvijezde vodilje – naše velike vinare koji dobivaju međunarodna priznanja dok ih mi pokušavamo stići. Ganjamo Ferrari s Fićekom i u zavoju ga nekad stignemo. Dobro će biti da vi to i sami ocijenite i probate koliko smo blizu i koliko vrijedi sve što radimo. Važno je da mlađi naraštaji vide da se s tim vinom s kojim se u goricama mora raditi, može i veseliti i provodi. Sati koji su za društvo bez vina bi bili poprilično prazni – kazao je Briški.

Spomenuli smo da će manifestacija imati humanitarni i socijalni karakter – donacija od 50 kuna prikupljat će se za Udrugu invalida Koprivničko-križevačke županije, objasnio je to Miroslav Mačković, predsjednik udruge.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Kao udruga pokušavamo napraviti lepezu socijalnih usluga, mi smo prva linija prema Županiji i Gradu da upozorimo na neke stvari koje oni nisu uspjeli pokriti. Pokazalo se da smo prepoznati, prikuplja se tih 50 kuna da pokušamo još više unaprijediti usluge koje dajemo i kojima se trudimo poboljšati život osobama s invaliditetom i starijim osobama – istaknuo je.

Naravno, okupljeni će moći uživati u finoj hrani. Tihomir Želimorski, vlasnik Obrta Stari znati, otkrio je da će se pripremiti vinski meni pa će se tako uživati u dobrim starim podravskim jelima.

Snimio Tomislav Matijašić.

– To su domaće krvavice te kobasice s dinstanim zeljem i krumpirom. Moći će se dobro pojesti, a prije toga i dobro popiti. Dođite na martinje, bit će fino i dobro – rekao je.

Okupljenima se na konferenciji obratila i zamjenica koprivničkog gradonačelnika Ksenija Ostriž koja je vinarima i biškupima poželjela dobrodošlicu.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Ova godina u Koprivnici je vezana uz vinski turizam – nedavno smo otvorili novi interpretacijski centar vinskog folklora i pučke pobožnosti u Muzeju grada Koprivnice i tu su nam partneri bili naši vinari, nadam se da će svi koji dođu ovdje doći i u muzej. Hvala i udruzi invalida za čije će se potrebe prikupljati humanitarni doprinos, oni svojim uslugama u Koprivnici i županiji unaprjeđuju sustav koji nije najbolji, njihov je angažman izuzetan i neprocjenjiv – napomenula je.

Na kraju se obratio koprivničko-križevački župan Darko Koren koji je kazao da se život treba slaviti kako bi bio sretniji, a vino u tome može pomoći.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Siguran sam da u zadnjih 15-ak godina svjedočimo činjenici da se u smislu kvalitete i količine vinska slika ovog prostora značajno izmijenila. Loših vina se možemo sjetiti po pitanju Jože; kad su ga pitali “Joža, jesi ti kad pil’ loše vino? – Jesam. – I kakvo je bilo?  – Dobro”. Toga se sada možemo samo prisjećati zahvaljujući marljivim vinarima. Naša županija je prostor koji njeguje običaje i tradiciju krštenja mošta kao jedan dodatak težnji da se područje na kojem se nalazimo brendira po pitanju vina. Siguran sam da će činjenica o velikom broju sudionika dati novi zamah da se ta lijepa tradicija nastavi. Moramo samo paziti da netko tako veliki broj biškupa ne prepozna kao neku konkurenciju. Nadam se da ćemo veselje obaviti u obiteljskom ozračju – zaključio je Koren.

zatvori