Ponedjeljak, 29. travnja 2024.

FOTO: USPJEŠNA GODINA Mladež DVD-a Koprivnica osvojila čak 20 pehara

Članice i članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Koprivnica ovu će godinu zasigurno pamtiti po brojnim uspjesima koji su se zaredali u natjecateljskom dijelu.

Naime, mladež DVD-a, dječaci i djevojčice od 12 do 16 godina, okupljena u tri ekipe i to dvije muške i jednu žensku, nastupila je ove godine na čak 30 vatrogasnih natjecanja diljem Hrvatske, ali i šire, a pritom su ostvarili zaista impresivan rezultat – osvojili su čak 20 pehara.

Osim mladeži s velikom voljom i ljubavi prema vatrogastvu, najzaslužniji za ovakve rezultate su i njihovi voditelji Danijel Topalović, potpredsjednik DVD-a Koprivnica, predsjednik županijskog Savjeta vatrogasne mladeži i sudac, te Dragana Palfi Topalović, friška vatrogasna sutkinja, uz pomoć i podršku svih ostalih članova, posebno Branke Tišljarić i Nikole Sočeva, predsjednika DVD-a Koprivnica.

– Nakon dvije godine pauze ponovno smo se okupili i krenuli s treninzima, prvenstveno za Državno natjecanje vatrogasne mladeži Republike Hrvatske koje se održalo u Čakovcu gdje smo bili jedini DVD s tri ekipe koje su se plasirale na natjecanje temeljem uspjeha na županijskom natjecanju. Moram pohvaliti jednu od ekipa muške mladeži koji su ostvarili odlično četvrto mjesto od 47 ekipa koliko se u kategoriji natjecalo. Rezultat je bio vrlo dobar, nedostajalo nam je samo malo sportske sreće da uzmemo pehar, ali svejedno je to najbolji rezultat u povijesti natjecateljskog vatrogastva u DVD-u Koprivnica koji 2024. godine slavi 150 godina postojanja – rekao je Topalović.

Kako kaže, nakon državnog, vatrogasna natjecanja samo su se zaredala tako da su u sezoni nastupili na njih 30, povremeno i na tri natjecanja u jednom vikendu.

– Rezultati su odlični, muška mladež osvojila je ukupno 11 pehara, a ženska devet. Bili smo na puno vrlo jakih natjecanja poput Susreta vatrogasne mladeži Hrvatske i Slovenije u Črnomelju gdje su dječaci osvojili treće mjesto u konkurenciji najboljih hrvatskih i slovenskih ekipa. Na Kup natjecanju Ježevo dečki su osvojili prvo mjesto i prijelazni pehar, a od jačih natjecanja svakako treba spomenuti i ono u Strmcu Samoborskom gdje su prvi put u natjecateljskoj godini naše obje ekipe, i cure i dečki, uzeli prvo mjesto – objasnio je.

Njegova supruga i kolegica voditeljica mladeži Dragana Palfi Topalović kaže kako su rezultati samo odraz povezanosti i prijateljstva među članovima ekipa, a dobra atmosfera i pozitiva koja vlada na treninzima i natjecanjima daje dodatni vjetar u leđa i motiviranost za uspjehe na natjecanjima.

– Kroz igre i natjecanja mladež usvaja vatrogasnu kulturu, stekli su prijatelje diljem Hrvatske, a vrlo mlada ženska ekipa koju smo oformili daje nam nagovještaj dobrih sezona koje su pred nama. Isto tako, Koprivnica je jedan od rijetkih gradova koji imaju tako jake natjecateljske ekipe. Naime, natjecateljsko vatrogastvo, pogotovo s mladima, tipično je za manje sredine i ruralna mjesta. Sretni smo što nam se djeca i mladež konstantno upisuju u DVD, a s natjecanjima se kreće već od 6. godine života u ekipi pomlatka. Uskoro krećemo obilaziti gradske škole kakao bi djecu motivirali da se upišu u DVD – istaknula je.

Spomenimo da mladež DVD-a Koprivnica svake godine sudjeluje u radu kampu vatrogasne mladeži u Fažani.

– Kamp u Fažani posebno je iskustvo i nagrada djeci za odlične rezultate. Tamo smo stekli veliko iskustvo, kao i navike koje se formiraju kroz vježbe, zadatke i neformalna druženja – dodala je Topalović.

Petra Topalović (16) u vatrogastvu je od svoje pete godine.

– Na treninzima i natjecanjima uvijek je zanimljivo, družimo se s prijateljima iz Koprivnice, ali i drugih mjesta jer se uvijek sretnemo na nekom od natjecanja. U Fažanu volim ići jer je uvijek zabavno, a osim obaveza, stignemo i uživati u pravom malom ljetovanju – rekla je Petra.

S njom se slažu i Jakov Josip (16) i Vinko Tišljarić (15).

– Iako mi treninzi i natjecanja ‘oduzimaju’ puno vremena, uživam u tome jer su ovdje svi moji prijatelji. Istovremeno smo si i konkurencija, ali i podrška i zato ostvarujemo tako dobre rezultate uvijek jedan drugog gura naprijed i potiče na bolje rezultate – kazao je Jakov Josip.

Treneri i djeca vježbat će i tijekom zime, a za svoj veliki uspjeh zahvaljuju i brojnim drugim kolegama vatrogascima koji ih podržavaju na bilo koji način.

– Zahvaljujemo Vatrogasnoj zajednici grada Koprivnice, Gradu Koprivnici, Bazenima Cerine koji su nam ustupili teren za vježbanje, Javnoj vatrogasnoj postrojbi Koprivnica, županijskoj Vatrogasnoj zajednici, DVD-u Bilokalnik i Herešin na kombijima za prijevoz te DVD-u Draganovec koji nam je također ustupio teren i prijevoz za natjecanja. Naravno, zahvaljujemo i cijelom DVD-u na čelu s predsjedništvom i zapovjedništvom koji uvijek stoje iza nas – zaključio je Topalović.

zatvori