Nedjelja, 5. svibnja 2024.

FOTO Svjetski je dan hospicija i palijative, Međimorec: Trebamo brinuti o bolesnicima i pružiti im dostojanstvenu skrb do kraja

Svjetski je dan hospicija i palijativne skrbi, ispred Gradske tržnice u Koprivnici tim je povodom Udruga volontera hospicijske i palijativne skrbi Dignitate održala javnu akciju.

Kako nam je to rekla predsjednica udruge Marina Međimorec, ovaj dan tradicionalno se obilježava druge subote u listopadu, a ovogodišnji moto je “Iscijelimo tugu zajedno”. Cilj dana je ukazati na važnost zajedničke podrške onima koji tuguju, odnosno onima koji se suočavaju s bolesti ili smrti osoba o kojima brinu, spomenula je.

– Cilj današnje akcije je promovirati ovaj dan i Udrugu Dignitate koja ima potrebu okupiti volontere koji bi bili u skrbi za bolesne osobe. Cilj je promovirati i rad Doma zdravlja Koprivničko-križevačke županije – naglasila je.

Udruga Dignitate osnovana je 2020. godine i broji 15-ak članovi koji rade na promociji i senzibilizaciji palijativne skrbi, a članovi održavaju i edukacije. Tako će se u Edukacijskoj dvorani Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije 19. i 20. listopada, 26. i 27. listopada te 2. i 3. studenog održati edukacije palijativne skrbi koje su namijenjene za sve građane koji žele znati više o palijativnoj skrbi, ali i za one koji se žele uključiti u rad udruge. Sve edukacije počinju u 17 sati.

Snimio Tomislav Matijašić.

Spomenimo da je Međimorec od 2019. godine koordinatorica za palijativu u županijskom Domu zdravlja, dok je u kolovozu ove godine osnovan i mobilni palijativni tim.

– Cilj tima je pružiti palijativnu skrb u kućama bolesnika. Prepoznato je da većina oboljelih od teških neizlječivih bolesti ima potrebu biti u svojoj kući u zadnjim danima života i umrijeti u krugu svojih bližnjih. Tim djeluje s ostalim službama u sklopu Doma zdravlja – objasnila je.

Kada je pak riječ o stanju sustava palijative u Koprivničko-križevačkoj županiji, Međimorec je mišljenja da prostora za poboljšanje uvijek ima.

– O palijativnoj skrbi se u svijetu intenzivnije govori od 60-ih godina, a kod nas zadnjih 10 do 15 godina. U našoj županiji smo imali dnevni boravak u sklopu Opće bolnice Dr. Tomislav Bardek, trenutno idemo s mobilnim palijativnim timom, u planu su i drugi projekti koji će se nadam se ostvariti jer potrebe ima. Kao što znate, sve smo starije stanovništvo, time su u porastu i kronične i maligne bolesti, trebamo brinuti o takvim bolesnicima i pružiti im dostojanstvenu skrb do kraja – zaključila je.

zatvori