Nedjelja, 29. rujna 2024.

FOTO: ‘SVI U ŠKOLI, SVI PRI STOLU 7’ Županija osigurala bespovratna europska sredstva za prehranu 888 potrebitih osnovnoškolaca

Projektom “Svi u školi, svi pri stolu 7” Koprivničko-križevačka županija nastavlja s ublažavanjem najgorih oblika dječjeg siromaštva pružanjem nefinancijske pomoći djeci u siromaštvu ili u riziku od siromaštva.

Županija će tako tijekom čitave školske 2022./2023. godine osiguravati školsku prehranu za 888 potrebitih učenika u 18 županijskih osnovnih škola kojima je osnivač, rečeno je to na današnjoj konferenciji projekta održanoj u prostorima Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Koprivnica.

Nekoliko uvodnih riječi netom prije samog predstavljanja projekta ispred Koprivničko-križevačke županije uputila je Ana Mušlek, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine.

– Obrazovanje je jedno od temeljnih područja djelovanja županija, naravno i naša mu Županija pridaje posebnu važnost. Planski pratimo i podržavamo projekte koji brinu o jednakoj dostupnosti obrazovanja za sve učenike, odnosno učenike koji dolaze iz najranjivijih skupina. Brinemo i o nadarenih učenicima i svim onim projektima koji doprinose ravnopravnosti uključivanja u naš odgojno-obrazovni sustav. Ovaj projekt nam je s obzirom na veliku financijsku vrijednost, ali i vrijednost koju ima za naš sustav, itekako važan i nadamo se da ćemo i dalje imati podršku institucija koje nas prate – naglasila je Mušlek i pritom čestitala svima koji su sudjelovali u pripremi i provedbi projekta.

Projekt je prisutnima kroz prezentaciju predstavio Vladimir Šadek, viši savjetnik-specijalist za europske fondove, rekavši da Županija projekt provodi sedmu godinu zaredom te je u tom razdoblju za prehranu učenika slabijeg imovinskog stanja, odnosno u riziku od siromaštva dosad osigurano oko šest milijuna kuna. Vrijednost ovogodišnjeg projekta pritom iznosi 892.539,90 kuna, a ostvareno je 100-postotno bespovratno financiranje – Fond europske pomoći za najpotrebitije (FEAD) pritom osigurava 85 posto, a Državni proračun Republike Hrvatske 15 posto sredstava. Upravljačko tijelo čini Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, a ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisan je 27. lipnja 2022. godine.

Projektni partneri su 18 osnovnih škola kojima je Županija osnivač i to OŠ Sidonije Rubido Erdödy Gornja Rijeka, OŠ Legrad, OŠ Kloštar Podravski, OŠ Andrije Palmovića Rasinja, OŠ Koprivnički Bregi, OŠ Sveti Petar Orehovec, OŠ Grigor Vitez Sveti Ivan Žabno, OŠ Fran Koncelak Drnje, OŠ Mihovil Pavlek Miškina Đelekovec, OŠ Ivan Lacković Croata Kalinovac, OŠ Koprivnički Ivanec, OŠ Kalnik, OŠ Ferdinandovac, OŠ Sokolovac, OŠ Prof. Blaž Mađer Novigrad Podravski, OŠ Prof. Franje Viktora Šignjara Virje, OŠ Molve i OŠ Gola.

Opći cilj projekta je ublažavanje najgorih oblika dječjeg siromaštva u Koprivničko-križevačkoj županiji pružanjem nefinancijske pomoći djeci u siromaštvu ili u riziku od siromaštva. Svrha projekta je osigurati školsku prehranu za učenike u županijskim osnovnim školama koji žive u siromaštvu ili su u riziku od siromaštva, dok ciljnu skupinu čini spomenutih 888 učenika koji žive u siromaštvu ili u riziku od siromaštva – upravo je za njih projektom osigurana besplatna školska prehrana.

Pripremat će se stoga školski obroci za uključene učenike tijekom 10 mjeseci u školskoj godini 2022./2023., a riječ je o maksimalno 155.400 obroka. Podjela hrane u svakoj školi pritom je organizirana u sklopu redovne školske kuhinje, bez izdvajanja uključenih učenika. Obroci se pripremaju u skladu s Normativima za prehranu učenika u osnovnoj školi, definirana cijena obroka je 5,47 kuna, a potrebno je praćenje evidencije prehrane učenika po danima uz opravdan trošak za izostanak do tri dana.

Nakon prezentacije prisutnima se obratio Krunoslav Belaj, ravnatelj Osnovne škole Andrije Palmovića iz Rasinje, koji je istaknuo da se ova škola u projekt uključila od prvog dana.

– Takva je socijalna situacija, nije tu samo romska populacija u pitanju, već i teške obiteljske prilike. Sigurno je projekt doprinio cilju kojem težimo, a to je da osiguramo kvalitetan topli obrok za sve učenike, posebno one u teškoj materijalnoj situaciji. Hvala osnivaču i resornom ministarstvu koje je pomoglo. Gledajući analitiku svoje škole, u zadnjih 10-ak godina od 75 posto učenika koji su koristili školsku kuhinju, taj je broj sada na 95 posto tako da je projekt sigurno doprinio tome, a uz to smo rasteretili proračune općina – zaključio je Belaj.

Slušaj uživo
zatvori