Nedjelja, 5. svibnja 2024.

FOTO Sastali se župan, gradonačelnici i načelnici, Koren: Kvalitetno smo obradili brojne teme i poglavlja

U Županijskoj upravi jučer je održana prva sjednica kolegija gradonačelnika i općinskih načelnika s područja Koprivničko-križevačke županije koju je sazvao župan Darko Koren.

Kako je to rekao Koren, kolegij je bio mjesto i način da se artikuliraju pitanja načelnika i gradonačelnika, a raspravljalo se o brojnim temama.

– Kvalitetno smo obradili teme i poglavlja, prije svega temu aktiviranja državne imovine u pojedinim jedinicama lokalne samouprave gdje bi općine i gradovi imali svoju ulogu u pripremnoj fazi evidencije imovine, odnosno planova korištenja objekata i nekretnina svih vrsta. Županije bi prema ideja koja ide od države bila mjesta koja bi radila programe raspolaganja tom imovinom – objasnio je.

U Ministarstvu graditeljstva i državne imovine je oko 60.000 neriješenih predmeta koje je nemoguće riješiti, posebice s ograničenim kapacitetima Ministarstva, mišljenja je Koren.

– Kroz model da se veliki postotak toga decentralizacijom spusti na rješavanje lokalnoj zajednici to bi išlo puno brže. Sigurno ćemo mi naš dio obaveza koji će proizaći iz tog koncepta uspješno realizirati – napomenuo je.

Važna tema kolegija bila je i rasprava o županijskom zdravstvenom sustavu, odnosno nedostatku liječnika u ordinacijama obiteljske medicine u općinama.

– Evidentno je da u pojedinim općinama nedostaje liječnika i rade se napori da određenim stimulativnim mjerama privuku mladi liječnici ili da dođu iz drugih sredina, odnosno da ostanu i ne odu – zaključio je Koren.

zatvori