Subota, 18. svibnja 2024.

FOTO Ravnatelj Mario Latin: Nova zgrada Srednje škole Koprivnica omogućila bi nam jednosmjensku nastavu

Srednja škola Koprivnica ima novog ravnatelja, tu važnu funkciju iduće četiri godine obnašat će Mario Latin.

Kako nam je to novi ravnatelj i sam otkrio, prije imenovanja u školi je radio 12 godina, a s obzirom na to da je magistar ekonomije bio je nastavnik ekonomske grupe predmeta. Za konkuriranje na poziciji ravnatelja privukla ga je pak motivacija da proba nešto novo.

– Uz to sam bio i voditelj Erasmusa u školi i kroz posjete drugim školama u drugim zemljama vidio sam na koji su način one uređene i to mi je bila dobra baza za ideje koje sam prikupio, a za koje smatram da bi se mogle implementirati u našu ustanovu, ali i u druge škole u Hrvatskoj – naglasio je Latin.

Snimio Tomislav Matijašić.

Srednja škola Koprivnica velika je škola, ujedno i najveća u Koprivničko-križevačkoj županiji te jedna od većih u cijeloj Hrvatskoj. Upravo zbog toga škola ima problema s prostornim kapacitetima zbog čega je Latinova želja izgradnja potpuno nove školske zgrade.

– Trenutno smo u dvije smjene i zbog prostornih nedostataka teško nam je posvetiti se izvannastavnim aktivnostima. Nadamo se da ćemo imati dovoljno financijskih sredstava i da će fondovi Europske unije biti dostupni pa da možemo krenuti u realizaciju nove Srednje škole Koprivnica – kazao je.

>> ODOBRENO Stiže pet milijuna kuna za palijativu, novu srednju školu i centar zaštite i spašavanja

Podsjetimo, jedan od projekata Razvojnog sporazuma Sjever u kojem sudjeluje Koprivničko-križevačke županije je upravo izgradnja nove školske zgrade. Tim su povodom nedavno za izradu projektno-tehničke dokumentacije dodijeljena i financijska sredstva, a u planu je objekt sa sportskom dvoranom po principu energetski održive gradnje kapaciteta od oko 600 učenika i, ono najbitnije, jednosmjenskom nastavom.

– Trenutno dijelimo zgradu s Obrtničkom školom Koprivnica, imamo 840 učenika i prostorni kapaciteti nam u ovoj situaciji jednostavno ne dozvoljavaju jednosmjensku nastavu. Izgradnjom nove škole to bi se ostvarilo što je dobro za učenike i nastavnike kako bi bolje funkcionirali – istaknuo je.

Snimio Tomislav Matijašić.

Kada je pak riječ o upisnoj politici škole, Latin je objasnio kako škola sluša učenike završnih razreda osnovnih škola kako bi im pružila interesantna zanimanja.

– Mislimo se prilagoditi afinitetima učenika, ali i tržištu rada. Pružamo različita zanimanja, od zdravstvenih do društvenih. Neka su atraktivna, neka nešto manje, no želimo zadržati mogućnost izbora učenika osnovnih škola da upisuju zanimanja prema vlastitim željama – poručio je.

Nedostatak škole je pak malo lošija priprema za maturu pošto je ona koncipirana za gimnazijske programe.

– Učenicima završnih razreda omogućavamo dodatne pripreme kako bi se što bolje pripremili za taj važan korak. Ipak, iako smo strukovna škola imamo odličan postotak uspješnosti učenika koji polažu maturu i upisuju daljnje obrazovanje – kazao je Latin.

Snimio Tomislav Matijašić.

U pripremi je i reforma strukovnog obrazovanja koja će donijeti nove kurikulume i prenamjene zanimanja koja će pak biti atraktivnija. Njihov cilj je bolje povezati tržište rada, dodao je Latin.

– Kvote su za neka zanimanja povećane, prilagođavamo se tržištu rada, no želimo zadržati i izbornost. Ako bismo se skroz prilagodili tržištu rada, onda bismo upisali samo jedno ili dva zanimanja, ali učenicima želimo pružiti mogućnost široke lepeze zanimanja – napomenuo je.

Spomenimo za kraj da se u školi trenutno obnavljaju svlačionice u dvorani, teži se i energetskoj obnovi dvorane, odnosno postavljanju solarnih panela na zgradu škole, zaključio je Latin.

Tekst pripremili Adela Zember i Tomislav Matijašić.

Snimio Tomislav Matijašić.
zatvori