Petak, 3. svibnja 2024.

FOTO Počinju Galovićeve jeseni, svečano otvorenje je u petak u Galeriji Ivan Sabolić

U petak počinju 29. Galovićeve jeseni, a program ovog međunarodnog festivala književnosti u organizaciji Društva hrvatskih književnika odvijat će se u Koprivnici, Križevcima, Đurđevcu i u Peterancu od 28. listopada do 5. studenog.

Predsjednik organizacijskog odbora Marko Gregur kazao je da će se otvorenje ovogodišnje manifestacije održati u petak u Galeriji Ivan Sabolić u Peterancu s početkom u 18 sati, dok će se sama završnica, odnosno dodjela nagrada održati u subotu 5. studenog u Galeriji Mijo Kovačić u 12 sati, a bit će prisutna i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

– Od 64 pristigle knjige, u finale ovogodišnje Nagrade Fran Galović za najbolje objavljeno književno djelo hrvatskih autora o temi zavičaja i/ili identiteta ušlo je 10 autora, odnosno knjiga i to Marija Andrijašević: Zemlja bez sutona, Sandra Antolić: Svojevrsna, Magdalena Blažević: U kasno ljeto, Dražen Katunarić: Zbogom, pustinjo, Miroslav Kirin: Babanija, Franjo Nagulov: Okupacija u 26 slika (metodički obrađena lektira), Tomislav Ribić: Dve rali zmeržnjenoga jognja, Tomislav Šovagović: Spremište Trešnjevka, Andrija Škare: Novi dio grada i Nada Topić: Majka – objasnio je član organizacijskog odbora i predsjednik povjerenstva za nagrade Mario Kolar.

Finalistice i finaliste odabralo je prosudbeno povjerenstvo u sastavu Mario Kolar, Julijana Matanović i Zlatko Krilić.

– Inače, na natječaj za nagradu Mali Galović pristiglo je više od 100 učeničkih književnih radova – dodao je Kolar.

Spomenimo da ovogodišnja prva Nagrada Fran Galović iznosi 15.000 kuna uz koju ide i prigodna statua, a putem javnog poziva za sufinanciranje manifestacija i festivala Grad Koprivnica sufinancira festival u iznosu od 31.000 kuna.

– Grad Koprivnica podržava festival već dugi niz godina, a tako će biti i ubuduće. Jako nas veseli da možemo ove godine kroz intervenciju u javnom prostoru, napravljene murale staviti Galovića u fokus slučajnih i namjernih prolaznika pokraj prostora gradske uprave – kazala je u zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž, koja se pritom zahvalila svima koji su sudjelovali u organizaciji festivala te zaželjela sreću svim nominiranima.

U sklopu festivala poznati je umjetnik Leonard Lesić oslikao dva zida Gradske uprave i to garažu i zid zgrade u kojoj je Odsjek za europske poslove.

Dodajmo i da skeniranjem QR koda na plakatima “čitajte pjesme Galovića” mobilna aplikacija uputit će vas na službene stranice Galovićeve jeseni.

zatvori