Petak, 17. svibnja 2024.

FOTO Osam novih dobrovoljnih darivatelja krvi u Klubu 100, Gašparić: Trudit ćemo se poticati mlade

Nacionalni je dan dobrovoljnih darivatelja krvi.

U Koprivnici je danas tim povodom održan prijam za višestruke dobrovoljne darivatelje krvi koji su krv dali 75, 100 i više puta. Ivica Gašparić, Zlatko Golec, Mirko Hemetek, Ivan Kukec, Srećko Tvorić, Stjepan Oroš, Danijel Perošić i Tihomir Matovina pojedinci su pak koji su krv dali 100 i više puta, a koji su danas primili i simbolično priznanje – zlatne narukvice sa simboličnom posvetom, dok im je Koprivničko-križevačka županija osigurala srebrnjak s likom sv. Marka Križevčanina.

Kako je to okupljenima kazao darivatelj Ivica Gašparić, lijepo je kad se osjeti da je aktivnost darivatelja prepoznata u društvu i kad postoje ljudi koji o tome vode računa.

Snimio Tomislav Matijašić.

– To nas čini ponosnima, zato svima velika hvala uz obećanje da ćemo uskoro povećati naše jubilarne brojke, a trudit ćemo se poticati naše mlade sugrađane da i oni postanu darivatelji – naglasio je.

Posebnu zahvalu uz divljenje darivateljima je uputila predsjednica Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije Đurđica Trbus.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Taj čin za vas možda predstavlja uobičajenu stvar, no ako uzmemo u obzir da jedna doza krvi može spasiti čak tri života onda možemo reći da je ova prostorija ispunjena dobrotom i humanošću. Iako nas je u proteklih godina pratila pandemija koronavirusa, s ponosom možemo reći da su se sve planirane akcije uspjele održati. Broj darivatelja koji su po prvi puta u ovoj godini darivali krv značajno je veći od broja darivatelja koji zbog godina ili zdravstvenog stanja više ne mogu darivati krv, to je najznačajniji pokazatelj da se mladi ugledaju na vas – istaknula je.

U sličnom je tonu nastavila i ravnateljica Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije Adela Sočev koja je okupljene upoznala i s aktualnim statistikama po pitanju darivanja krvi na području naše županije.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Od 2012. godine Koprivničko-križevačka županija je na prvom mjestu prema broju darivanja na 100 stanovnika. Prošle godine na području županije održane su 103 akcije darivanja krvi na kojima su društva prikupila 7.601 dozu. Ruku solidarnosti prošle je godine po prvi put pružilo 219 novih darivatelja. Naš klub koji okuplja najzlatnije s 100 i više darivanja trenutno ima 154 darivateljice i darivatelja. Prosjek darivanja u 2021. godini bio je 7,48 doza na 100 stanovnika čime smo i dalje prvi u Hrvatskoj i znatno bolji od nacionalnog prosjeka koji iznosi 4,78 doza. Vjerujem da ćemo ove rezultate i ponoviti, u prvih 10 mjeseci ove godine prikupili smo 5.854 doze krvi, od toga u Koprivnici 4.201, u Križevcima 840, a u Đurđevcu 813 doza – otkrila je Sočev i dodala da je u prvih 10 mjeseci ove godine ruku spasa po prvi puta pružilo čak 179 darivatelja.

Zlatnim darivateljima je na plemenitosti i dugogodišnjem zalaganju zahvalila i zamjenica koprivničkog gradonačelnika Ksenija Ostriž.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Ovi impozantni podaci nas čine ponosnima i možemo biti mirni da uvijek možemo računati na vas. Drago nam je ne samo zbog širenja Kluba 100, već i zbog podatka od 179 novih dobrovoljnih darivatelja, možemo biti mirni i da će u sljedećim godinama zdravstveni sustav funkcionirati dobro, to je nešto što se ne može zamijeniti ničime – napomenula je.

Koprivničko-križevački župan Darko Koren koji je i organizirao današnji prijam dodao je pak da je darivanje krvi temelj humanosti u svakoj zajednici.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Nedavno mi je jedan moj dobronamjernik rekao da sam u poslu koji obavljam kao mačak koji ima devet života, maloprije sam čuo da jedna doza spašava tri života, tak’ da znate, meni trebaju tri doze ako se nešto dogodi. Zato i podržavam sve veći broj dobrovoljnih davatelja i sve veći broj doza, nikad se ne zna što će kome trebati. Činjenica je da spadamo već godinama u sam vrh dobrovoljnih darivatelja krvi, to je jedna kategorija kojom se možemo dičiti, a iskreno vam kažem, to je možda i najvrjednija od svih – zaključio je Koren.

zatvori