Petak, 26. travnja 2024.

FOTO Nastavnice Obrtničke škole Koprivnica u Švedskoj stjecale nova znanja i iskustva

Nastavnice Obrtničke škole Koprivnica Ivančica Pavešić Šurić, Iva Horvat i Dubravka Jakupec u sklopu Erasmus+ projekta boravile su u NTI Gimnaziji Karlstad u Švedskoj.

U školi govore da se ovom mobilnošću omogućilo stručno usavršavanje nastavnica u području 3D programiranja, građe računala i računalnih mreža te iz područja ekonomije i poduzetništva. Stručno osposobljavanje uključivalo je predavanja raznih stručnjaka iz područja računalstva i ekonomije, dok je vikend bio za društveno-kulturne sadržaje.

– NTI Gimnazija vodeća je srednja škola u Švedskoj u tehnici, znanosti i IT-u. Na više od 20 lokacija diljem zemlje učenici imaju prilike školovati se u smjerovima IT-a i mreža, dizajna i medija, glazbe i muzike i informacijske tehnologije. Gimnazija Karlstad dio je grupe gimnazija IT zanimanja i broji 250 učenika – objašnjavaju.

Spomenimo i da je Karlstad najveći grad u pokrajini Värmland u Švedskoj izgrađen na delti rijeke gdje se najduža švedska rijeka Klarälven ulijeva u najveće švedsko jezero Vänern. Zanimljivo je da se Karlstad često povezuje sa suncem, a simbol za Karlstad je nasmijano sunce. Karlstad je na glasu kao jedan od najsunčanijih gradova u Švedskoj.

– Nastavnice su se upoznale s odredištem, njegovim znamenitostima, ustanovama i kulturom. Također, posjetile su Kristianstad, Malmo, Stockholm i Göteborg u Švedskoj, Kopenhagen u Danskoj te Oslo u Norveškoj. Tijekom dvaju tjedana usavršavanja stekle su mnogo novih vještina koje će kasnije iskoristiti za dodatno usavršavanje učenika i ostatka nastavničkog osoblja – zaključuju u školi.

zatvori