Nedjelja, 5. svibnja 2024.

FOTO Nastavnice Obrtničke škole Koprivnica dva tjedna boravile u Francuskoj, uživale u izradi tradicionalnih jela i slastica

Nakon više od godinu i pol odgađanja zbog pandemije, konačno je realizirana mobilnost nastavnica Obrtničke škole Koprivnica u Francusku.

Iz škole su poručili da je riječ o dvotjednom stručnom usavršavanju u sklopu Erasmus+ projekta koje se odvijalo od 25. rujna do 7. listopada u francuskoj partnerskoj školi Saint Michel Mont Mercure u Severmontu. Iz područja kuharstva u mobilnosti je sudjelovala nastavnica Grozdana Bohorč, a iz područja ugostiteljskog posluživanja nastavnica Blaženka Pianec, ujedno i koordinatorica mobilnosti.

– Budući da je Francuska poznata kao zemlja gastronomije i kao takva san svakog ugostitelja, naše su se nastavnice kući vratile prepune dojmova. Posjetiti školu koja ima dugogodišnju tradiciju bilo je izuzetno inspirativno, ali i izazovno. Škola je svoj naziv dobila prema redovniku koji je služio u obližnjoj crkvi koja je ujedno i simbol tog mjesta. Ona broji 600 učenika koje stipendiraju poduzetnici u čijim poduzećima i obrtima učenici škole obavljaju praktičnu nastavu – istaknuli su.

Iz koprivničke škole su dodali da su nastavnice tijekom usavršavanja dobile saznanja o novim tehnologijama u pripremi hrane, ali i novim metodama izvođenja nastave.

– Sudjelovale su u nastavi zajedno s francuskim učenicima te su izrađivale tradicionalna francuska jela i proizvode kao što su baguette i brioche, ali i pekle svjetski poznate francuske slastice. Posjetile su čokolateriju i uživale u čokoladnim delicijama koje su pripremali učenici koji su završili školu domaćina. Tijekom mobilnosti nastavnice su predstavile našu školu i Koprivnicu te međusobno izmijenile iskustva i kontakte s kolegicama iz inozemstva s ciljem nastavka suradnje – naglasili su u školi.

Kazali su kako će nastavnice nakon povratka s mobilnosti usvojene ishode učenja implementirati u svoju nastavu, prenijeti ih učenicima i kolegama iz struke te kolektivu.

– Obrtnička škola Koprivnica nastavit će suradnju sa školom Saint Michel Mont Mercure tako da će ugostiti učenike te škole već u ožujku 2023. godine kada će im se organizirati izvođenje prakse u koprivničkoj slastičarnici Slatke delicije. Uz to, već se planiraju nova usavršavanja nastavnika Obrtničke škole Koprivnica kako bi bili ukorak sa svjetski poznatom gastronomijom – zaključili su.

zatvori