Petak, 17. svibnja 2024.

FOTO Koren nakon sastanka s Plenkovićem: Brza cesta do Koprivnice gradit će se u dva koraka, želimo da već sutra počnu pripreme

Brza cesta do Koprivnice gradit će se u dva koraka – prvi će biti dugačak oko 15 kilometara i završit će u Sokolovcu, nakon čega će se prionuti dogradnji trase i do Koprivnice.

Rekao je to danas koprivničko-križevački župan Darko Koren nakon sastanka s premijerom Andrejom Plenkovićem održanog u prostorijama Županijske uprave. Dodao je i da je početak gradnje brze ceste od Križevaca do Kloštra Vojakovačkog ključan moment koji je, prema njegovom mišljenju, već trebao biti gotov.

>> FOTO/VIDEO Plenković stigao na lokaciju početka radova brze ceste, sutra počinje dugoočekivana izgradnja

– Želimo da se već od sutra angažirano krene u pripremu konkretne procedure da se projekt brze ceste nastavi do Koprivnice, ne moramo pričati o tome koliko je to važno za Koprivnicu. Dokumentacija je sad zapela na usvajanju studije utjecaja na okoliš u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, no dobili smo obećanje da će se to dinamizirati i brzo riješiti. Potpisan je i ugovor s projektantom za poslove vezane do lokacijske dozvole – naglasio je i pritom napomenuo da je rok za završetak dionice do Kloštra Vojakovačkog 30 mjeseci, no vjeruje da se to može završiti za najviše dvije godine. Želja mu je da odmah nakon završetka te dionice počne gradnja brze ceste i do Koprivnice.

Na sastanku s Plenkovićem bilo je riječi i o problematici RCGO-a Piškornica, dodao je Koren.

Snimio Valentino Štefanek.

– U ponovljenom natječaju ponovno smo dobili ponude iznosa duplo većeg od predviđenih sredstava, na državi je hoćemo li ponovno poništiti natječaj i ići s novim, ili da se osiguraju dodatna sredstva kako bi se jedna dobivenih ponuda prihvatila. Nažalost, to iziskuje financijski angažman države od otprilike 500 milijuna kuna, premijer je informiran o tome i iznenađen tom cifrom. Tražimo brzo i hitno rješenje tog pitanja da bismo mogli nastaviti taj projekt – spomenuo je Koren.

Raspravljalo se još i o nedostatku financiranja Županijske uprave za ceste Koprivničko-križevačke županije u pogledu pojačanog prometa, kao i o problemima poput onih u sektoru obrazovanja.

Svoje je mišljenje nakon sastanka izrazio i koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić rekavši da je jasno kako u Koprivnici i podravskom kraju postoji nepovjerenje prema projektu brze ceste jer se ona obećaje već 40 godina.

Snimio Valentino Štefanek.

– S obzirom na to da danas postoje jamstva, mislim da je ovo malen korak koji nam puno znači, a olakšava borbu, odnosno cilj da brza cesta stigne do Koprivnice. To su građani zaslužili. To je nešto na čemu ćemo jašiti i dalje jer drugog puta nemamo, previše puta se obećavalo – napomenuo je Jakšić.

Kada je riječ o drugim koprivničkim temama, na sastanku se progovorilo o izgradnji drugog kolosijeka pruge koja prolazi kroz Koprivnicu, Aglomeraciji Koprivnica, izgradnji vrtića na Bajeru i u Herešinu te budućim planovima u Osnovnoj školi Braća Radić po pitanju jednosmjenske nastave.

>> FOTO/VIDEO Premijer s Martinom Dalić obišao pogon Tvornice juha i Vegete

Premijeru je dodatno skrenuta pažnja da se očekuju i odgovori od države što je sa sufinanciranjem Osnovne škole Podolice.

– Ako država po cijeloj državi gradi škole, onda i Koprivnica zaslužuje imati svoj udio državnog novca – poručio je Jakšić.

Po pitanju Sveučilišta Sjever, Jakšić je napomenuo da je na sastanku rečeno kako je neprihvatljivo da sveučilište nema menzu i studenski dom, kao i da se očekuje izgradnja tih objekata u angažmanu Grada i privatnih partnera, dok drugdje u Hrvatskoj i taj dio odrađuje država.

zatvori