Ponedjeljak, 29. travnja 2024.

FOTO Gordana Špoljar Andrašić od prvog do zadnjeg dana prošle godine bilježila misli i osjećaje, rezultat svega predivna izložba

U Kulturnom centru prim. dr. Krešimir Švarc jučer je otvorena samostalna izložba i promocija umjetničke knjige koprivničke autorice Gordane Špoljar Andrašić naziva Welcome to my mind.

U Gradskoj upravi govore kako je riječ o novoj seriji radova različitih tehnika, odnosno vizualnim zapisima malog formata koji su nastajali u 2021. godini kao vrsta dnevničkog bilježenja svakodnevice.

– Od prvog do zadnjeg dana prošle godine autorica je bilježila misli, osjećaje, impresije, crtice, detalje, ono viđeno ili ono proživljeno te kroz posvećenu svakodnevnu materijalizaciju vlastitih impresija i vizualnu transkripciju iskustva stvorila mali arhiv otisaka nutrine, mali uvid i pogled na proživljeno. Prostori su to unutarnjih borbi, ali i lakoće koju osjetimo kada misli prenesemo na papir, a naše iskustvo odjednom dobije opipljivu dimenziju. Vrsta je to i brige o sebi, o unutarnjem biću, koja otvara mogućnost sagledavanja vlastitih svjetova, ali i čudnog vremena u kojem živimo – ističu.

Kroz 365 skica, studija i crteža na papiru vidljive su mnoge od njenih dosadašnjih faza i stilova – od crne apstraktne, bijele minimalističke, zelene šumske ili biljne pa sve do faze konceptualnih zapisa gdje koristi pisanu riječi kao iskaz ili komentar.

Spomenimo da je uime Grada Koprivnice otvorenju prisustvovao gradonačelnik Mišel Jakšić, dok je izložbu svečano otvorila njegova zamjenica Ksenija Ostriž. Uvodnim riječima o autorici, njezinoj novoj knjizi i izložbi prisutne je upoznala kustosica AK galerije Tanja Špoljar. Izložba ostaje otvorena do 28. listopada.

zatvori