Ponedjeljak, 29. travnja 2024.

FOTO Čak 57 pomoćnika pruža potporu za 59 učenika s teškoćama u razvoju, Antolić: Podrška predstavlja važnu kariku u velikom stroju inkluzivne edukacije

Čak 57 pomoćnika u nastavi u aktualnoj školskoj godini pruža potporu za 59 učenika s teškoćama u razvoju u 13 osnovnih i pet srednjih škola kojima je osnivač Koprivničko-križevačka županija.

Rečeno je to na današnjoj konferenciji projekta “Prilika za sve 5” održanoj u prostorima Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Koprivnica. Ukupna vrijednost projekta pritom je 2,5 milijuna kuna, a osigurana su europska bespovratna sredstva od 95 posto.

Nekoliko uvodnih riječi netom prije samog predstavljanja projekta ispred Koprivničko-križevačke županije uputila je Ana Mušlek, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Obrazovanje je jedno od temeljnih područja djelovanja županija, naravno i naša mu Županija pridaje posebnu važnost. Planski pratimo i podržavamo projekte koji brinu o jednakoj dostupnosti obrazovanja za sve učenike, odnosno učenike koji dolaze iz najranjivijih skupina. Brinemo i o nadarenih učenicima i svim onim projektima koji doprinose ravnopravnosti uključivanja u naš odgojno-obrazovni sustav. Ovaj projekt nam je s obzirom na veliku financijsku vrijednost, ali i vrijednost koju ima za naš sustav, itekako važan i nadamo se da ćemo i dalje imati podršku institucija koje nas prate – naglasila je Mušlek i pritom čestitala svima koji su sudjelovali u pripremi i provedbi projekta.

Projekt je prisutnima kroz prezentaciju prikazao Vladimir Šadek, viši savjetnik-specijalist za europske fondove, rekavši da se ovaj projekt provodi petu godinu zaredom i dosad je u njega od začetka uloženo oko 19 milijuna kuna.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Pomoćnici učenicima pomažu u komunikaciji i socijalnoj uključenosti, kretanju, uzimanju hrane i pića, obavljanju higijenskih potreba, obavljanju školskih aktivnosti i zadataka i
suradnji s učiteljima i nastavnicima te vršnjacima u razredu, uz poslove specifične za funkcioniranje pojedinih učenika ili skupine učenika – naglasio je.

Bruno Antolić, socijalni pedagog Obrtničke škole Koprivnica, nakon prezentacije ispričao je svoja iskustva o praksi i radu na projektu. Istaknuo je da ova škola ima najviše pomoćnika u nastavi, njih 10 za 12 učenika.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Podrška pomoćnika u nastavi za naše je učenike velika snaga jer izjednačuje njihove mogućnosti s ostalima. U svim dijelovima projekta, od jedan do pet, imali smo učenike unutar spektra autizma, s motoričkim teškoćama, intelektualnim teškoćama i slabovidnosti. Njihova podrška za učenike zaista predstavlja važnu kariku u velikom stroju inkluzivne edukacije i zbog toga možemo reći da inkluzivno obrazovanje nije samo mrtvo slovo na papiru. Iz perspektive stručnog suradnika počeo sam raditi kad su pomoćnici u nastavi bili u povojima i danas mi je teško zamisliti rad bez njih jer su toliko involvirani i uključeni u rad naših učenika da su nam neiscrpan izvor informacija. To podiže razinu kvalitete našeg rada – zaključio je.

zatvori