Četvrtak, 2. svibnja 2024.

Đurđevac poljoprivrednicima sufinancira nabavu električnog pastira, Lacković: Divljač i velike štete koje stvara na usjevima dugogodišnji su problem

Grad Đurđevac poziva sve zainteresirane poljoprivrednike da podnesu zahtjev i prijave se za sufinanciranje nabave električnog pastira putem Programa potpora za zaštitu poljoprivrednih površina od divljači na području Đurđevca.

Ovaj program je usmjeren zaštiti poljoprivrednih nasada, površina i naselja od ulaska divljači te nastanka šteta, poručili su iz đurđevačke Gradske uprave.

Đurđevački gradonačelnik Hrvoje Janči objasnio da se potpora odobrava poljoprivrednicima za subvencioniranje troškova ograđivanja poljoprivrednih površina što uključuje troškove nabavke električnog pastira.

– Maksimalan iznos potpore po korisniku je jedna trećina dokumentiranih troškova bez PDV-a, a maksimalno do 20.000 kuna po zahtjevu. Uvjet za odobravanje potpore je postava električnih ograda tzv. pastira na granici šumskog i poljoprivrednog zemljišta radi zaštite što veće površine poljoprivrednog zemljišta od ulaska divljači – rekao je gradonačelnik.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Đurđevca Željko Lacković dodao je da su divljač i velike štete koje ona stvara na usjevima dugogodišnji problem ne samo gradskih poljoprivrednika, već i poljoprivrednika diljem Hrvatske.

– Grad Đurđevac konstantno prilagođava svoje mjere za dodjelu bespovratnih sredstava potrebama građana i poduzetnika pa je tako i ovaj program donesen na inicijativu naših poljoprivrednika još 2020. godine. Cilj programa je cjelovito rješavanje ove problematike i smanjenje broja nastalih šteta na našem području – zaključio je Lacković.

Spomenimo da je dokumentacija za prijavu dostupna na internetskim stranicama Grada.

zatvori