Petak, 26. travnja 2024.

Direktor (62) tijekom četiri godine izdao 8.357 lažnih uvjerenja o osposobljenosti za rad, u džepu zadržao više od 1,6 milijuna kuna

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv 62-godišnjeg direktora jednog trgovačkog društva iz Koprivnice zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti i krivotvorenja službene isprave.

Kako stoji u priopćenju, postoji osnovana sumnja da je okrivljeni 62-godišnjak od ožujka 2015. godine do listopada 2019. godine na području šest županija u Hrvatskoj neovlašteno organizirao, provodio i naplaćivao tečajeve osposobljavanja za rad motornom pilom, kombajnom, traktorom i trimerom za osobe izvan radnog procesa koje nisu bile zaposlene. Njegovo trgovačko društvo nije bilo ovlašteno za osposobljavanje fizičkih osoba na naveden način, već isključivo za osposobljavanje osoba zaposlenih kod poslodavaca unutar radnog procesa.

– Osnovano se sumnja da je potom u propisane obrasce neistinito upisivao da je provodio praktični dio tečaja, iako je provodio samo teorijski dio. Osnovano se sumnja i da je polaznicima tečaja neovlašteno izdavao uvjerenja i iskaznice o osposobljenosti radnika za rad na siguran način – stoji u priopćenju.

Na naveden način izdao je 8.357 uvjerenja čime je ostvario imovinsku korist veću od 1,6 milijuna kuna.

Spomenimo i da mu temeljem Kaznenog zakona zbog zlouporabe položaja i ovlasti prijeti od jedne do 12 godina zatvora, a zbog krivotvorenja službene isprave od šest mjeseci do pet godina zatvora.

zatvori