Ponedjeljak, 5. prosinca 2022.

Županijski Savjet za umirovljenike održava tribine povodom Međunarodnog dana starijih osoba, Pintar: Važno je podići svijest o izazovima s kojima se svakodnevno susrećemo

Županijski savjet za umirovljenike i osobe starije životne dobi Koprivničko-križevačke županije povodom Međunarodnog dana starijih osoba koji se obilježava 1. listopada organizira javnu edukativnu tribinu za umirovljenike i osobe starije životne dobi.

Tema tribine bit će reforma obiteljskih mirovina, s osvrtom na paket mjera Vlade Republike Hrvatske.

Na Međunarodni dan starijih osoba prisjećamo se cjelokupnog doprinosa starijih u izgradnji suvremenog društva, a njihovo znanje i iskustvo dragocjeni su izvori znanja i mudrosti. Dragi umirovljenici, u ime Županijskog Savjeta za umirovljenike i osobe starije životne dobi, svima vama, našoj vrijednoj generaciji diljem naše lijepe Koprivničko-križevačke županije, čestitam Međunarodni dan starijih osoba koji se prvi put obilježio 1. listopada 1991. godine odlukom Ujedinjenih naroda 14. prosinca 1990. godine s ciljem da se naglasi važnost starijih osoba kao najvažnijeg elementa svakog društva, odnosno da se potakne djelovanje društva u korist starijih osoba, donošenje odluka koje će osigurati bolji standard i kvalitetu života starijih osoba, pružanja podrške u ostvarivanju svih njihovih prava iz sustava pravne, zdravstvene i socijalne zaštite te očuvanja njihovih životnih tradicija i običaja.

Obilježavanjem dana posvećenih starijim osobama, ali i tijekom cijele godine, važno je podići svijest u javnosti o izazovima i problemima s kojima se stariji ljudi svakodnevno susreću, kako bismo smanjili njihovu marginaliziranost i izoliranost te donijeli adekvatne mjere protiv njihova zapostavljanja i siromaštva. Prigoda je to da se progovori o našim sugrađanima koji čine sve veći postotak stanovništva, a čiji su socijalni položaj i životne prilike često vrlo teški.

Svjesni činjenice da živimo u teškim vremenima ekonomske, gospodarske, zdravstvene i socijalne krize koje je prouzročila pandemija bolesti COVID-19 te agresijom i nametnutim ratom Rusije na Ukrajinu, kada troškovi života, cijene hrane i energenata lete u nebo, a inflacija od 12,3 posto još više otežava i onako tešku situaciju kojom se naši umirovljenici susreću tijekom cijele godine. Slabo zdravlje, visoke godine, zapostavljenost, siromaštvo, male mirovine i ovisnost o drugima izvan obitelji u zadovoljavanju primarnih potreba, pogoršava i onako težak život najranjivije skupine naših umirovljenika.

Upravo na tragu ovakvih razmišljanja, poduzeli smo velike napore i sve svoje aktivnosti usmjerili na provođenje mjera u cilju poboljšanja života naših umirovljenika uz veliku podršku Koprivničko-Križevačke županije čime želimo vratiti našim umirovljenicima:

 • Izgubljeno dostojanstvo
 • Materijalno-socijalnu sigurnost
 • Poštovanje i uključenost u društvene tokove
 • Primjereno blagostanje u okvirima materijalnih mogućnosti društva

Sve to je prepoznala i Izvršna vlast Koprivničko-križevačke županije koja uz vrlo dobru i organiziranu zdravstvenu i socijalnu skrb, gerontološku skrb, pomoć u kući prihvatila je i dio nadgradnje (financijska pomoć Udrugama umirovljenika, subvencioniranje dijela troškova umirovljenika-korisnika u Domovima koji nisu subvencionirani od strane države, subvencioniranje međumjesnog autobusnog prijevoza umirovljenika uz plaćanje 20 posto od redovne cijene, te najnovije pružanje palijativne skrbi i izgradnja Centra palijativne skrbi u sklopu Opće bolnice Dr. Tomislav Bardek na području naše županije.

Kako je tema tribina Reforma obiteljskih mirovina koje stupaju na snagu 1. siječnja 2023 godine s osvrtom na paket mjera Vlade Republike Hrvatske kojim se ublažava financijsko situacija najugroženije skupine građana, a većinu čine umirovljenici i osobe starije životne dobi, pozvani su svi umirovljenici odnosno osobe koje trebaju informacije i pomoć u vezi ostvarivanja prava po ovoj temi.

S obzirom da su ove teme od životnog značaja za nas umirovljenike, a povodom obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba, u cilju informacija o poduzetim aktivnostima Savjeta za umirovljenike i starije osobe organizirali smo održavanje tribina u sva tri grada naše županije i to;

 • Križevci 30. rujna u 10 sati – UDRUGA MATICE UMIROVLJENIKA
  KRIŽEVCI, Ul. Josipa Buturca 1.
 • Koprivnica 1. listopada u 9:30 – UDRUGA MATICE UMIROVLJENIKA
  KOPRIVNICA, Frana Galovića 4.
 • Đurđevac 3. listopada u 10 sati – DOM MLADEN MARKAČ
  ĐURĐEVAC, Grkinska ul. 47.

Tema savjetovanja:

– REFORMA OBITELJSKIH MIROVINA, S OSVRTOM NA PAKET MJERA REPUBLIKE HRVATSKE. Prezentira: Šemper Željko, član Savjeta za umirovljenike KKŽ

U nadi, a nada uvijek postoji, da ćemo i ove teškoće s kojima se susrećemo nekako preživjeti, još jednom Vam čestitam Međunarodni dan starijih osoba 1. listopada, da ga provedete u sreći i zadovoljstvu u krugu svojih obitelji i svojih najmilijih.

Predsjednik Savjeta za umirovljenike i starije osobe KKŽ
Željko Pintar

Ovaj programski sadržaj proizveden je u suradnji s Koprivničko-križevačkom županijom.