Petak, 26. travnja 2024.

Zbog drastičnog povećanja cijene električne energije i plina koprivnički dimnjačari dobivaju sve više upita o alternativnim rješenjima

Zbog drastičnog povećanja cijene električne energije i plina koprivnički dimnjačari dobivaju sve više upita o mogućnostima alternativnog priključivanja ložišta na kruta goriva, odnosno drvo i peleti, te tekuća goriva, odnosno lož ulje, kao rezervnu ili dodatnu varijantu grijanja.

Iz sekcije dimnjačara Udruženja obrtnika Koprivnica upozoravaju da svako spajanje ložišta u dimnjak bez pregleda ovlaštenog dimnjačara može prouzročiti štetne događaje – opasnost za imovinu u smislu požara i eksplozija te opasnost za život u smislu trovanja monoksidom ili plinom.

– Izgrađen dimnjak svojim projektom predviđen je za određenu vrstu goriva, ima određen kapacitet protoka dimnih plinova i za određenu jačinu ložišta. Stoga čest slučaj je da improvizirana spajanja ložišta ili neodržavana ložišta i dimnjaka završe tragično – napominju.

Pozivaju građane da prije odluke o kupovini novog ložišta ili spajanja postojećih ložišta na dimnjake provjere stanje dimnjaka kako bi uklonili potencijalne opasnosti.

U tom kontekstu dimnjačari upozoravaju na neke od posebno opasnih radnji:

  • spajanja ložišta sa različitim gorivom (kruto-plin, lož ulje-plin, lož ulje- kruto)
  • spajanje više ložišta na jedan dimnjak (prekapacitirana ili potkapacitirana ložišta u odnosu na dimnjak)
  • automatizirana ložišta tipa B s nedovoljnom dozrakom (ložišta koja uzimaju zrak iz prostora), nemaju dovoljan dovod zraka jer je ventilacija loša ili je korisnik ugradio pvc stolariju.
  • neodržavanje dimnjaka pri čemu dimnjak može biti začepljen od čađe kao i od nanesenog lišća i granja od strane ptica, paučine
  • dimnjaci koji nisu dugo korišteni mogu biti puni zapaljive smole, porozni ili puni stranih predmeta.

Spomenimo na kraju i ovlaštene dimnjačare na području Koprivnice.

  • RAJON br. 1. – Dimnjačarski obrt TRUBELJA 091 523 0727
    Mjesni odbor: Vinica, Taraščice, Podolice, Kunovec Breg, Centar
  • RAJON br. 2. – MLD-usluge d.o.o 099 251 3626
    Mjesni odbor: Brežanec, Dubovec, Lenišće, Miklinovec, Reka
  • RAJON br. 3. – DIS, obrt za dimnjačarske usluge 091 544 3852
    Mjesni odbor: Bakovčica, Draganovec, Starigrad, Jagnjedovec, Štaglinec, Ledinska, Banovec, Herešin
zatvori