Srijeda, 8. svibnja 2024.

FOTO: SVJETSKI DAN TURIZMA Podravina i Prigorje postaju središte aktivnosti – očekuju nas biciklijade, paneli, edukativne šetnje, razgledavanja, fina hrana…

Tijekom nadolazeća dva tjedna u Podravini i Prigorju moći ćemo uživati u bogatoj turističkoj ponudi.

Naime, Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije po prvi se put uključila u obilježavanje Svjetskog dana turizma, otkrila je to na današnjoj najavnoj konfereciji za medije pomoćnica direktora županijske turističke zajednice Kristina Sočev i objasnila da se ovaj dan obilježava 27. rujna, no on će se kroz razne aktivnosti u našoj županiji “slaviti” od 18. rujna do 2. listopada.

Snimio Valentino Štefanek.

Kako je to pak rekao zamjenik koprivničko-križevačkog župana Ratimir Ljubić, pripremljeno je ukupno 12 različitih aktivnosti.

Snimio Valentino Štefanek.

– Cilj programa je pokazati bogatstvo i raznolikost turističke ponude na području naše županije jer imamo sve predispozicije da budemo cjelogodišnja turistička destinacija – predivnu prirodu, etno i gastro ponudu, tradicijsko bogatstvo, vjerski i aktivni turizam, ali i kvalitetne i dobre manifestacije koje su prepoznate na području Hrvatske, ali i šire – istaknuo je Ljubić.

Program obilježavanja počinje već u subotu kada je na rasporedu Podrajvina – Prva biciklinijada po Podravini, objasnio je predsjednik Biciklističkog kluba Rotor Hrvoje Tisaj.

Snimio Valentino Štefanek.

– Želja je da se cijela obitelj aktivno uključi u odmor, bicikl je jedna od stvari koje svatko ima kod kuće. Biciklijada će biti laganog tempa, ispred nas će biti policija i članovi kluba koji će osiguravati sva raskrižja, ići će se u rekreativnom tempu tako da svatko može doći. Pratit će nas i vozila koja će do cilja dovesti sudionike ukoliko dođe do kvara – objasnio je Tisaj i dodao da je želja pokrenuti aktivnost koja će postati tradicija. Biciklijada počinje u 10 sati ispred parkinga Gradskog stadiona Ivan Kušek-Apaš, dok je cilj na Šoderici.

Direktor Turističke zajednice područja Središnja Podravina Nikola Cik nastavio je kako će se zajednica pridružiti obilježavanju s nekoliko događanja na rijeci Dravi. Na taj će se način obilježiti i Međunarodni dan rijeke Drave koji je 23. rujna. Baš će tada i početi dravske aktivnosti.

Snimio Valentino Štefanek.

– 23. rujna bismo se posvetili Prekodravlju – u Novački bismo napravili panel diskusiju gdje ćemo progovoriti o važnosti rijeke Drave i geografskom značaju, zaštiti prirode, povijesti rijeke Drave i Dravi kao inspiraciji za umjetnike. 24. rujna imamo događanja na području Legrada, Gole i Molvi – u Legradu će biti vožnja sa solarnim čamcima na jednom dijelu rijeke Drave – cilj nam je doći do ušća Mure u Dravu, ondje će biti i edukativna šetnja za sve posjetitelje. U isto vrijeme će u Novački biti još jedna biciklijada koja će se voziti dravskim putevima u trajanju od 15 kilometra, a odredište je obala rijeke Drave na Sekulinama gdje će toga dana već u jutarnjim satima početi likovna kolonija. Umjetnici će slikati dravske pejzaže, ali i sve ono što je vezano uz Dravu. Manifestacija naslova “Dravski tanjer” činit će gastronomsku ponudu, željeli bismo ponuditi jela koja su vezana uz dravsku ribu, divljač i namirnice koje su povezane sa Dravom – kazao je Cik.

Direktor Turističke zajednice Dravski peski Alen Janći također je prisustvovao konferenciji i otkrio da će se na njihovom području također provoditi događanja vezana uz Dravu – posjetitelji će se tako 25. ujna moći voziti turističkom brodom obitelji Karlovčan, ali i razgledati Etno kuću obitelji Karlovčan. Predviđen je i rafting, kao i degustacija domaćih proizvoda i vina.

Snimio Valentino Štefanek.

Mario Fuček ispred Turističke zajednice grada Đurđevca je spomenuo da će se program obilježavati i u Đurđevcu, i to 27. i 28. rujna.

Snimio Valentino Štefanek.

– Nudit ćemo besplatne upade na naše turističke highlitove – Posjetiteljski centar Đurđevački pijesci i postav koji na ekstatičan način prezentira prirodnu baštinu Podravine i Đurđevačke pijeske. Uz to se veže i Hrvatska sahara gdje ćemo svim posjetiteljima omogućiti besplatan ulaz, kao i ulaz u Muzej grada Đurđevca, odnosno Interpretacijski centar Picokijade – naglasio je Fuček.

Događajima tu neće biti kraj jer je od 30. rujna do 2. listopada na rasporedu Camino Podravina Vikend čije je detalje ispričala Irena Kovačić.

Snimio Valentino Štefanek.

– Camino Podravina vikend je predviđen u tri dana jer je se radi o stazi dugoj 75 kilometara koja se mora proći od Koprivnice do Ludbrega. Cijeli Camino Podravina čini staza duga 160 kilometara od Ferdinandovca do Ludbrega – rekla je Kovačić i dodala da dolaze ljudi iz cijele Hrvatske, a želja je da ovaj put ima što više Podravaca.

Nakon veličanstvenog Renesansnog festivala u Koprivnici će 1. i 2. listopada uslijediti Podravski motivi koji će također biti dio obilježavanja Svjetskog dana turizma, kazao je direktor Turističke zajednice grada Koprivnice Renato Labazan.

Snimio Valentino Štefanek.

– Drago nam je da su Podravski motivi uvršteni u program i da su “cukor” na kraju. Svi znamo što su Podravski motivi, to je paleta bogatstva Podravine na čelu s naivnom umjetnošću – poručio je Labazan.

Kada je riječ o aktivnostima na području Križevaca, Marko Plavec ispred Imanja Plavec otkrio je kako će svi zainteresirani 25. rujna moći uživati u danima otvorenih vrata. Inače, riječ je o imanju na kojem se nalazi 30 konja, odnosno ljubimaca, kazao je to Plavec. Obitelj je osmislila i dvije poučne staze na kojima se posjetitelji mogu upoznati s konjima. Po pitanju dešavanja u samim Križevcima, 27. rujna pripremljeni su dani otvorenih vrata Astronomskog društva Perzeidi, Srednje škole Ivan Seljanec i Tornja hrvatskog doma, a 30. rujna Pozdrav jeseni na središnjem trgu u Križevcima, kao i besplatan razgled grada, odnosno Gradskog muzeja Križevci.

Snimio Valentino Štefanek.

Spomenimo da su na internetskoj stranici Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije objavljeni svi detalji s točnim satnicama, dok će za neke aktivnosti biti potrebna prijava zbog ograničenih kapaciteta.

zatvori