Subota, 4. svibnja 2024.

Škrinjica sjećanja Pere Topljaka od večeras u Peterancu

Pero Topljak, naivni autor s đurđevačkog područja, večeras će se predstaviti publici u Galeriji skulptura Ivan Sabolić u Peterancu.

U Muzeju grada Koprivnice govore kako je riječ o izložbi “Škrinjica sjećanja – u potrazi za minulim običajima” koja se ususret Podravskim motivima otvara u 18 sati i donosi pregled recentnije produkcije autora, od 2000-ih godina do danas kroz 13 radova.

– Iako se tijekom dugogodišnjeg stvaralaštva uspješno okušao u slikanju na staklu te izvještio u crtačkoj maniri većina radova posljednjih godina nastaje na platnu. U posljednjim godinama primjetna je planirana namjera bilježenja ruralne arhitekture, poslova, običaja ili pratećeg ugođaja. Forme su zaobljene, bez oštrih rubova izostankom čvrstog konturiranja. Profilira se kao autor prepoznatljiv po velikom broju likova i mnoštvu narativnih tokova s jasnim dijagonalnim prodorom u dubinu gdje se horizonti gube u prizorima tipičnog podravskog ravničarskog pejzaža koji podsjećaju na generalićevska rješenja – objašnjavaju u muzeju i dodaju da je inspiracija i nasljeđivanje tradicije majstora naive i u prikazu glavnog simbola naive – crnog pevca.

Spomenimo da izložba ostaje otvorena do do 29. listopada.

Izvor: Muzej grada Koprivnice / Plakat izložbe s motivom slike Crni pevec, 2009., ulje/platno, 710×710 mm (oblikovao: Robert Čimin)
zatvori