Petak, 3. svibnja 2024.

‘Poduzetni’ mladići lažno se predstavljali kao zaposlenici teleoperatera pa si u džep stavili gotovo pola milijuna kuna

Općinsko državno odvjetništvo u Koprivnici donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv 21-godišnjaka i 22-godišnjaka zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo računalne prijevare.

U priopćenju je navedeno kako postoji osnovana sumnja da su mladići od siječnja 2021. godine do lipnja ove godine u Đurđevcu provodili neovlaštene autorizacije i pristupali korisničkim računima većeg broja pretplatnika na internetskom portalu jednog teleoperatera.

– Na početnoj stranici portala upisivali su brojeve telefona pretplatnika i zatražili dostavu PIN brojeva potrebnih za autorizaciju. Kada je pretplatnik putem SMS-a zaprimio svoj PIN broj, kontaktirali su pretplatnike lažno se predstavljajući kao ovlaštene osobe odnosno zaposlenici korisničke službe teleoperatera i tražili od njih da dostave PIN broj. Pretplatnici su im davali PIN brojeve u uvjerenju da se doista radi o legitimnom upitu korisničke podrške – objašnjeno je.

Koristeći dobivene PIN brojeve prijavljivali su se na portal i pristupali korisničkim računima pretplatnika te kupovali bonove koje su uplaćivali na svoje račune i na račune drugih građana u zamjenu za gotovinu čime su, osnovano se sumnja, ostvarili protupravnu imovinsku korist veću od 470.000 kuna.

Sutkinja istrage je usvojila prijedlog državnog odvjetnika i odredila istražni zatvor protiv okrivljenog 22-godišnjaka zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke u postupku i opasnosti od ponavljanja kaznenih djela.

Spomenimo da mladićima temeljem Kaznenog zakona zbog računalne prijevare prijeti od jedne do osam godina zatvora.

zatvori