Petak, 3. svibnja 2024.

LIJEK JE U NAMA Upišite se u registar darivatelja krvotvornih matičnih stanica

U Koprivnici će se u ponedjeljak održati akcija upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica.

Akcija će trajati od 11:30 do 13:30 u prostorijama Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica u Ulici Braće Radić 7, a održat će ju Zaklada Ana Rukavina.

– Akciju u Koprivnici zaklada će održati kako bi se pomoglo mladoj Sari kojoj je za potpuno ozdravljenje od rijetke autoimune bolesti potrebna transplantacija krvotvornih matičnih stanica, ali i svim oboljelim osobama koje čekaju svog podudarnog darivatelja – izvijestili su iz Gradske uprave.

Spomenimo da se svi zdravi građani od 18 do 40 godina starosti mogu upisati u registar.

– Proces upisa obuhvaća popunjavanje pristupnice i zdravstvenog upitnika te davanje uzorka krvi za HLA tipizaciju. Upis u Hrvatski registar prvi je korak koji je potrebno ispuniti kako bi se pomoglo teško oboljelima od akutnog i kroničnog oblika leukemije, limfoma te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži diljem svijeta, a sam postupak darivanja je siguran za darivatelje – naglasili su.

Poruka svake akcije upisa u Hrvatski registar je “Lijek je u nama”, a njome zaklada želi podsjetiti građane kako u sebi nosimo lijek kojim možemo spašavati živote. Do sada je djelovanjem Zaklade Ana Rukavina i Hrvatskog registra, koji je dio svjetskog registra, upisano više od 62.000 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, a šansa za život dana je za 156 oboljelih osoba u Hrvatskoj i inozemstvu.

zatvori